Truskawkowa konfitura z płatkami różySkładniki: 600-700 g truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 10 g obranych płatków róży - tzn. takiech które mają odcięte już te białe części płatków 20 g cukru 75 ml wody 4 łyżki syropu z róży opcjonalnie |
Sposób przygotowania: Dzień przed planowanym robieniem konfitury przygotowujemy płatki róży. Gotujemy syrop z 75 ml wody, 20 g cukru i soku z 1/2 cytryny. Lekko studzimy i dodajemy do niego płatki róży. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnego dnia obieramy truskawki a szypułek - u mnie 60 dkg było już po obraniu - myjemy i wsypujemy do miski. Miksujemy blenderem żyrafą i dodajemy cukier - 200 g. Stawiamy na mały gaz i gotuujemy cały czas pilnując i mieszając. Ja opusciłam kuchnie tylko na chwilę i konfitura mi sie wylała na kuchenkę. Smażymy w trzech turach po 15-25 minut. Pod koniec smażenia dodajemy płatki róży razem z płynem. Gotujemy około 10 minut. Ja dodałam jeszcze 4 łyżki syropu z róży. Gorącą konfiturę nakaładamy do gorących słoiczków, zakrecamy i stawiamy do górym dnem. Studzimy. Wybrałam się z rodziną na zbiory róży ale niestety burze zrobiły swoje. Płatki były na ziemii ale triszeczkę udało mi się zebrać. Wracając myślałam co by z nich zrobić - idelane połączenie jakie nasuneło mi się na myśl to truskawki i róża. Konfitura wyszła przepyszna mocno truskawkowa z lekko wyczuwalną cytrynką ale tak leciutko i aromatem różanym który zniewala. Nie wiem ile by mi wyszło słoiczków gdyby konfitura nie uciekła z granka ale mam trzy słoiczki po 200 ml. A teraz już się zastanawiam do czego by ją tutaj zużyć - może rogaliki drożdzowe z konfiturką czy może pączki. Zróbcie bo smak i zapach jest tego wart :) A swoją konfiturę zapisuję do akcji: - "Sezon truskawkowy" której patronuje Olga Smile - "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne