Ziemniaczany chleb Weekendowa Piekarnia 76Składniki: 7 g suszonych drożdży - ja dałam 20 g świeżych 1/4 szklanki ciepłej wody 3 1/4 - 4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki pełnego mleka w proszku - dałam zwykłe mleko 1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków 1/2 szklanki szczypiorku świeżego posiekanego 1 szklanka cieplej wody 1 jajko roztrzepane nasiona słonecznika lub dyni |
Sposób przygotowania: Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia. Drożdze rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i zostawiamy na 5 minut. Do miski wsypujemy 3 1/2 szklanki mąki, sól i mleko w proszku. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i szczypiorek. Wlewamy drożdze i stopniowo pozostałą wodę. Dosypujemy resztę mąki. Wyrabiamy około 10 minut aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrastania. Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią i dzielimy na 12 części. Ja robię to za pomocą wagi kuchennej. Układamy na blaszcze w kaształcie kwiatka - ja na środku dałam trzy kulki a resztę wokół nich. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 210'C. Chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarenkami - ja posypałam białym sezamem, pestkami dyni i siemieniem lnianym. Wstawiamy do piekarnika na 15 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'c i pieczemy 20 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na 10 minut. Studzimy na kratce. Drugą propozycją w ramach Weekendowej Piekarni był wspaniale zapowiadajacy się ziemniaczany chlebek - w sumie to bułeczki które się odrywa. Musiałam go upiec. Lekko się przy tym spóźniłam z wypiekiem. Chlebek jest pyszny i bardzo syty. Bardzo spodobał mi sie instrukcja jaką zamieściła gospodyni tego wydania czyli Kass z bloga www.smakiaromaty.blogspot.com. Dziekuję za wspaniałe przepisy :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne