Ziemniaczany chleb Weekendowa Piekarnia 76


Składniki:

Ziemniaczany chleb  Weekendowa Piekarnia 76 7 g suszonych drożdży - ja dałam 20 g świeżych
1/4 szklanki ciepłej wody
3 1/4 - 4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
2 łyżki pełnego mleka w proszku - dałam zwykłe mleko
1 kubek ciepłych utłuczonych ziemniaków
1/2 szklanki szczypiorku świeżego posiekanego
1 szklanka cieplej wody

1 jajko roztrzepane
nasiona słonecznika lub dyni


Sposób przygotowania:

Blaszkę o średnicy 28 cm smarujemy olejem lub wykładamy papierem do pieczenia.

Drożdze rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i zostawiamy na 5 minut.
Do miski wsypujemy 3 1/2 szklanki mąki, sól i mleko w proszku.
Dodajemy przeciśnięte przez praskę ziemniaki i szczypiorek.

Wlewamy drożdze i stopniowo pozostałą wodę. Dosypujemy resztę mąki.
Wyrabiamy około 10 minut aż powstanie gładkie i elastyczne ciasto.

Przekładamy do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrastania.

Wyrośnięte ciasto przebijamy pięścią i dzielimy na 12 części. Ja robię to za pomocą wagi kuchennej.

Układamy na blaszcze w kaształcie kwiatka - ja na środku dałam trzy kulki a resztę wokół nich.
Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 45 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 210'C. Chleb smarujemy jajkiem i posypujemy ziarenkami - ja posypałam białym sezamem, pestkami dyni i siemieniem lnianym.

Wstawiamy do piekarnika na 15 minut a następnie zmiejszamy temperaturę do 180'c i pieczemy 20 minut.
Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bułki na 10 minut.
Studzimy na kratce.



Drugą propozycją w ramach Weekendowej Piekarni był wspaniale zapowiadajacy się ziemniaczany chlebek - w sumie to bułeczki które się odrywa.

Musiałam go upiec. Lekko się przy tym spóźniłam z wypiekiem.

Chlebek jest pyszny i bardzo syty.
Bardzo spodobał mi sie instrukcja jaką zamieściła gospodyni tego wydania czyli Kass z bloga www.smakiaromaty.blogspot.com.

Dziekuję za wspaniałe przepisy :)









[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne