Cytrynowe ciasto z truskawkami i melisąSkładniki: 200 g mąki 150 g cukru 3 jajka 150 g masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 70 ml mleka sok z 1 cytryny lub 2 łyżki esencji cytrynowej skórka starta z 1 cytryny 1/2 pęczka świeżej melisy - w oryginale był 1 pęczek świeżej werbeny a ja na razie jej jeszcze nie posiadam więc użyłam melisy szczypta soli kilka całych truskawek |
Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180'C. Mleko podgrzewamy, wyłączamy gaz i dodajemy melisę. Parzymy 15-20 minut. Odcedzamy. Roztapiamy masło i studzimy lekko. Jajka ucieramy z cukrem i solą. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dolewamy stopniowo masło i delikatnie mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny oraz melisowe mleko. Teraz dokładnie łączymy wszystkie składniki razem. Kwadratową foremkę o boku 20 cm smarujemy masłem i wylewamy ciasto. wtykamy w nie truskawki. Pieczemy 40-45 minut - do suchego patyczka. Trwający właśnie sezon truskawkowy staram się wykorzystać na maximum. Zrobiłam już dżem i konfiturę, codziennie jadam świeże truakawki z balsamico i jogurtem - no uwielbiam takie połączenie. Czasami skrapiam je sokiem z cytryny. Zaglądając jakiś czas temu do Bei z blogu www.beawkuchni.com... przeczytałam o roślince o której do tej pory nie miałam pojęcia. Mowa tutaj o werbenie cytrynowej (Lippia citriodora triphylla) i cieście cytrynowym z truskawkami i nią w roli głównej - polubiłam ją już za sam opis. I nie czekając zbyt długo znalazłam sadzonki. Ale nim do mnie dotrą musiałam zadowolić się melisą - i powiem Wam połączenie melisy, cytryny i truskawki sprawdziło się rewelacyjnie. Nie wiem jak smakuje to ciasto z werbeną ale moja wersja smakowała nam bardzo. Ciasto jest wilgotne, pachnące i bardzo szybkie w wykonaniu co w takim upale jest bynajmniej dla mnie bardzo ważne. Teraz tylko cierpliwie poczekam na werbenę :) A ciasto zgłaszam do akcji "Sezon truskawkowy 2010" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne