Ocet nagietkowySkładniki: 1/2 szklanki świeśzych lub suszonych kwiatków nagietka 150 ml octu - ja dałam jabłkowy |
Sposób przygotowania: W słoiku dobrze ubijamy kwiatki i zalewamy je octem. Odstawiamy na dwa tygodnie a nastepnie przecedzamy. Ja przelałam go przez filtry do kawy. Kupiłam suszony kwiat nagietka i nie wiedziałam co z nim zrobić. Na stronie www.lekmedia.pl... znalazłam wiele ciekawych specyfików które można samemu zrobić w domu. Z suszonego kwiatku nagietka zrobiłam ocet i jak się dowiedziała właśnie z tej strony można go stosować: - do płukania włosów po ich umyciu 1 łyżka octu nagietkowego na pół litra wody - w celach ochronnych, do przemywania twarzy przy licznych wągrach, pryszczach, mokrych wysypkach i łojotoku - do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych 1 łyżka płynu na 200 ml wody przegotowanej - do okładów na uderzenia, opuchlizny, wybroczyny, siniaki - przy obrzękach, osłabieniu, łojotoku skóry i żylakach 200 ml octu nagietkowego na pół wanny wody Ocet nagietkowy zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne