Ocet nagietkowy


Składniki:

Ocet nagietkowy 1/2 szklanki świeśzych lub suszonych kwiatków nagietka
150 ml octu - ja dałam jabłkowy


Sposób przygotowania:

W słoiku dobrze ubijamy kwiatki i zalewamy je octem. Odstawiamy na dwa tygodnie a nastepnie przecedzamy.
Ja przelałam go przez filtry do kawy.



Kupiłam suszony kwiat nagietka i nie wiedziałam co z nim zrobić.

Na stronie www.lekmedia.pl... znalazłam wiele ciekawych specyfików które można samemu zrobić w domu.

Z suszonego kwiatku nagietka zrobiłam ocet i jak się dowiedziała właśnie z tej strony można go stosować:
- do płukania włosów po ich umyciu 1 łyżka octu nagietkowego na pół litra wody

- w celach ochronnych, do przemywania twarzy przy licznych wągrach, pryszczach, mokrych wysypkach i łojotoku

- do płukania jamy ustnej i gardła przy stanach zapalnych 1 łyżka płynu na 200 ml wody przegotowanej

- do okładów na uderzenia, opuchlizny, wybroczyny, siniaki

- przy obrzękach, osłabieniu, łojotoku skóry i żylakach 200 ml octu nagietkowego na pół wanny wody

Ocet nagietkowy zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne