Knedle serowe z truskawkami i nutką cytrynowąSkładniki: Knedle: 250 g sera białego - ja zmieliłam go dwa razy 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżeczka mielonego imbiru skórka starta 1 1 dużej cytryny 10 truskawek Sos: 10 dużych truskawek 1 łyżka cukru sok wyciśniety z 1/4 cytyryny sos balsamiczny cytrynowy |
Sposób przygotowania: Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sól i imbir. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ser, Zagniatamy szybko ciasto i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Dosłownie przez 1-2 minuty. Dzileimy na porcje - ja robię to odważajac porcje wagą. Rozpłaszczamy ciasto na omaczonej stolnicy i układamy dobrze osuszone truskawki. Zlepiamy dokłanie robiąc kulkę. Ciasto jest lekko klejące dlatego wkładajcie ręce do mąki podczas klejenia. Gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy do niej knedle. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia. Gdy knedle się nam gotują przygotowujemy sos miksując truskawki z sokiem z cytryny i cukrem. Na talerzu wylewamy porcje sosu, n akazdej kładziemy knedla i obok robimy kleksy z sosu balsamico cytrynowego. Przyznam się Wam miałam ochotę na knedle od dłuższego czasu. Ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać. Zobaczyłam u Zawszepolki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... przepis na knedle serowe z truskawkami. Od razu przypomniałam sobie jak z bratem jeździliśmy 15 km i wstwaliśmy o 4 rano by sobie dorobić zrywając truskawki. I smak knedli mojej mamy które były polane śmietaną i posypane cukrem. Knedle Polki są inne ale pyszne. Ciasto się łatwo formuje pod warunkiem, że je zagnieciemy naprawdę szybko. Z podanej porcji otrzymałam 10 dość sporych knedli. Knedle serowe są dobre na ciepło i na zimno - sprawdziłam bo część ugotowanych knedli polanych truskawkowym sosem wsadziłam do lodówki. Knedle zgłaszam do akcji "sezon truskawkowy 2010" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne