Knedle serowe z truskawkami i nutką cytrynową


Składniki:

Knedle:
250 g sera białego - ja zmieliłam go dwa razy
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka mielonego imbiru
skórka starta 1 1 dużej cytryny

10 truskawek

Sos:
10 dużych truskawek
1 łyżka cukru
sok wyciśniety z 1/4 cytyryny

sos balsamiczny cytrynowy




Sposób przygotowania:

Do miski wrzucamy mąkę, cukier, sól i imbir. Ścieramy skórkę z cytryny i dodajemy ser,

Zagniatamy szybko ciasto i wyrabiamy szybko gładkie ciasto. Dosłownie przez 1-2 minuty.

Dzileimy na porcje - ja robię to odważajac porcje wagą.
Rozpłaszczamy ciasto na omaczonej stolnicy i układamy dobrze osuszone truskawki. Zlepiamy dokłanie robiąc kulkę. Ciasto jest lekko klejące dlatego wkładajcie ręce do mąki podczas klejenia.

Gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy do niej knedle. Gotujemy 5 minut od wypłynięcia.

Gdy knedle się nam gotują przygotowujemy sos miksując truskawki z sokiem z cytryny i cukrem.

Na talerzu wylewamy porcje sosu, n akazdej kładziemy knedla i obok robimy kleksy z sosu balsamico cytrynowego.



Przyznam się Wam miałam ochotę na knedle od dłuższego czasu.
Ale jakoś nie mogłam się za nie zabrać.

Zobaczyłam u Zawszepolki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... przepis na knedle serowe z truskawkami.

Od razu przypomniałam sobie jak z bratem jeździliśmy 15 km i wstwaliśmy o 4 rano by sobie dorobić zrywając truskawki.
I smak knedli mojej mamy które były polane śmietaną i posypane cukrem.

Knedle Polki są inne ale pyszne.
Ciasto się łatwo formuje pod warunkiem, że je zagnieciemy naprawdę szybko.
Z podanej porcji otrzymałam 10 dość sporych knedli.

Knedle serowe są dobre na ciepło i na zimno - sprawdziłam bo część ugotowanych knedli polanych truskawkowym sosem wsadziłam do lodówki.

Knedle zgłaszam do akcji "sezon truskawkowy 2010" którą prowadzi Olga Smile.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne