Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiemSkładniki: Zaczyn zakwasowy: 100 g zakwasu żytniego 100 g m±ki pszennej razowej 200 g m±ki żytniej razowej 130 g letniej wody Ciasto wła¶ciwe: 180 g m±ki pszennej razowej 200 g m±ki żytniej razowej 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka kminku lekko roztłuczonego w moĽdzieżu - ja dałam zmielony 100 g nasion słonecznika letnia woda jajko rotrzepane i trochę słonecznika na wierzch |
Sposób przygotowania: Składniki zaczynu zakwasowego miezsamy w misce tak by powstała miękka masa. Pzrykrywamy i odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki chleba i dodajemy wody tyle by powstało ciasto chlebowe miękkie ale nie lużne. Zostawiamy na 10 minut by odpoczeło. Dwie małe keksówki smarujemy olejem, wysypujemy otrębami i przekładamy ciasto. Przykrywamy naoliwion± foli± spożywcz± i odstawiamy na około 2,5 godziny. Chleb ma zwiększyc swoj± objęto¶c o około 70%. Wierzch chlebków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Ponownie smarujemy jajkiem dociskaj±c słonecznik. Piekarnik nagrzewamy do 250'C. Wstawiamy chleb i obniżamy temperaturę do 220'C. Pieczemy około godzinę. Po upieczeniu wył±czamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb na chwilę. Studzimy całkowicie na kratce. Przepis na ten chlebek znalazłam u Margot która prowadzi bloga www.kuchniaalicji.blogspot.com. Jak tylko zobaczyłam zdjęcie wiedziałam, że ten chleb będzie pyszny. Pracy z nim mało a smak jest genialny. Moja rodzina bardzo lubi takie żytnie chleby a ja uwielbiam te z ziarenkami. Chleb pozostaje ¶wieży nawet na 3 dzień. A chlebek ten zgłaszam do konkursu jaki ogłosiła Piekarnia po godzinach :) W sumie to nie wiem do końca czy o to chodziło by upiec dowolny chleb - rozmawiałam o tym z Margot i chyba o to chodziło. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne