Chleb razowy pszenno-żytni ze słonecznikiem


Składniki:

Zaczyn zakwasowy:
100 g zakwasu żytniego
100 g m±ki pszennej razowej
200 g m±ki żytniej razowej
130 g letniej wody

Ciasto wła¶ciwe:
180 g m±ki pszennej razowej
200 g m±ki żytniej razowej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka kminku lekko roztłuczonego w moĽdzieżu - ja dałam zmielony
100 g nasion słonecznika
letnia woda

jajko rotrzepane i trochę słonecznika na wierzch


Sposób przygotowania:

Składniki zaczynu zakwasowego miezsamy w misce tak by powstała miękka masa. Pzrykrywamy i odstawiamy na noc.

Następnego dnia dodajemy pozostałe składniki chleba i dodajemy wody tyle by powstało ciasto chlebowe miękkie ale nie lużne. Zostawiamy na 10 minut by odpoczeło.

Dwie małe keksówki smarujemy olejem, wysypujemy otrębami i przekładamy ciasto. Przykrywamy naoliwion± foli± spożywcz± i odstawiamy na około 2,5 godziny. Chleb ma zwiększyc swoj± objęto¶c o około 70%.

Wierzch chlebków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Ponownie smarujemy jajkiem dociskaj±c słonecznik.

Piekarnik nagrzewamy do 250'C.
Wstawiamy chleb i obniżamy temperaturę do 220'C. Pieczemy około godzinę.

Po upieczeniu wył±czamy piekarnik i zostawiamy w nim chleb na chwilę.
Studzimy całkowicie na kratce.



Przepis na ten chlebek znalazłam u Margot która prowadzi bloga www.kuchniaalicji.blogspot.com.

Jak tylko zobaczyłam zdjęcie wiedziałam, że ten chleb będzie pyszny. Pracy z nim mało a smak jest genialny.

Moja rodzina bardzo lubi takie żytnie chleby a ja uwielbiam te z ziarenkami.
Chleb pozostaje ¶wieży nawet na 3 dzień.

A chlebek ten zgłaszam do konkursu jaki ogłosiła Piekarnia po godzinach :)
W sumie to nie wiem do końca czy o to chodziło by upiec dowolny chleb - rozmawiałam o tym z Margot i chyba o to chodziło.








[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne