Ethon Mess z poziomkami i advocatem


Składniki:

Ethon Mess z poziomkami i advocatem 400 g śmietanki kremówki 30%
1 zagęstnik do śmietany - ja używam dr'oetek
1 łyżka cukru pudru
1 szklanka poziomek
kilka różowych i białych bez
2-4 łyżki advocatu


Sposób przygotowania:

Poziomki dokładnie myjemy i suszymy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem - tak na niezbyt sztywno.

Bezy kruszymy i wrzucamy do ubitej śmietany. dodajemy tak z 3/4 poziomek i całość dokładnie ale i delikatnie mieszamy.

Nakładamy do pucharków, posypujemy resztą poziomek i każdą porcję polewamy advocatem.



Spacerując ostanio pop naszym nowo odkrytym l;esie z amisatem nie mogłam uwierzyć w to co zobaczyłam.
Na małej górce w słońcu pyszniły się pierwsze poziomki.

Zerwaliśmy ich ponad duży kubek - pachniały pięknie.
Wracając do domu myślałam co by z nich zrobić.

Przegladając książkę Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo" odkryłam przepis na Ethon Mess.

Zrobiłam ten deser z poziomkami a od siebie dodałam advocatu.
Pysznie było - niezbyt słodka bita śmietana, krucha beza i poziomki oblane sdvocatem.

Czego chcieć więcej :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne