Ethon Mess z poziomkami i advocatemSkładniki: 400 g śmietanki kremówki 30% 1 zagęstnik do śmietany - ja używam dr'oetek 1 łyżka cukru pudru 1 szklanka poziomek kilka różowych i białych bez 2-4 łyżki advocatu |
Sposób przygotowania: Poziomki dokładnie myjemy i suszymy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i zagęstnikiem - tak na niezbyt sztywno. Bezy kruszymy i wrzucamy do ubitej śmietany. dodajemy tak z 3/4 poziomek i całość dokładnie ale i delikatnie mieszamy. Nakładamy do pucharków, posypujemy resztą poziomek i każdą porcję polewamy advocatem. Spacerując ostanio pop naszym nowo odkrytym l;esie z amisatem nie mogłam uwierzyć w to co zobaczyłam. Na małej górce w słońcu pyszniły się pierwsze poziomki. Zerwaliśmy ich ponad duży kubek - pachniały pięknie. Wracając do domu myślałam co by z nich zrobić. Przegladając książkę Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo" odkryłam przepis na Ethon Mess. Zrobiłam ten deser z poziomkami a od siebie dodałam advocatu. Pysznie było - niezbyt słodka bita śmietana, krucha beza i poziomki oblane sdvocatem. Czego chcieć więcej :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne