Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77Składniki: ![]() 100 g mąki chlebowej 2 1/2g soli morskiej 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki mleka 70 ml wody 2 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: 600 g mąki chlebowej 13 g świeżych drożdży 400 ml wody 20 ml oliwy z oliwek 20 ml mleka 15 g soli morskiej 180 g zaczynu |
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zaczynu miezsamy w miseczce tak by uzyskac pastę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozpuszczone drożdze w wodzie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut. Dodajemy oliwę, sól, mleko i ponownie mieszamy. W mikserze wyrabiamy na niskich obrotach przez 2 minuty a następnie na większych przez 5 minut. Teraz zmijeszamy prędkość i stopniowo dodajemy porwamy zaczyn. Teraz na wyższej prędkości wyrabiamy 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski. Z ciasto formujemy kulę i przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1,5 godziny. Co 30 minut składamy ciasto. Przekładamy ciasto na omączony blat i rozciagamy na prostokąt o grubości 2,5 cm. Zakładamy 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca robimy to samo. Obracamy ciasto o 90 stopni i ponownie składamy. Ciasto przekładamy ponownie do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z nich prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2 cm. Przekładamy placki na naoliwioną blaszkę i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Układamy wybrane dodatki i odstawiamy ponownie do wyrastania na 15-20 minut. Pieczemy z parą w temperaturze 180'C przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy chlebki o 180 stopni. Przykładowe dodatki: Smoked paprika and capsicum topping: zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki 1 1/2 łyżeczki suszonej papryki 55 ml oliwy z oliwek extra virgin Pokrojoną paprykę posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 200'C przez 30 minut. Suszoną paprykę wsypujemy do oliwy, mieszamy, rozsmarowujemy na cieście. Następnie delikatnie wciskamy kawałki wystudzonej pieczonej papryki. Cherry tomato, parmesan and basil topping: 20 pomidorków 50g parmezanu garść liści bazylii 55 ml oliwy z oliwek extra virgin Przekrojone na pół pomidorki układamy na cieście. Posypujemy parmezanem. Lekko dociskamy do ciasta. Bazylię i oliwę wkładamy do blendera, miksujemy do konsystencji pasty, którą smarujemy chleb zaraz po upieczeniu. Ja posmarowałam chlebek zielonym pesto. Rosemary and olive topping: 20 ml oliwy z oliwek extra virgin 2 gałązki świeżego rozmarynu· 100g odsączonych, czarnych oliwek Smarujemy ciasto oliwą, posypujemy posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie wciskamy w ciasto i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gospodynią tego wydania weekendowej Piekarni jest Konsti która prowadzi bloga www.apparecchiamo.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia flatbreads z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness. Zrobiłam dwie wersje z czarnymi oliwkami i rozmarynem oraz z pomidoprkami i parmezanem. Obie wyborne w smaku, i nawet ja która nie przepadamn za czarnymi oliwkami zjadłam flatbreads z nimi ze smakiem. Dziekuję Kkonksti za takie wspaniałe przepisy :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne