Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77


Składniki:

Flatbreads z "Bourke Street Bakery" Weekendowa Piekarnia 77 Zaczyn:
100 g mąki chlebowej
2 1/2g soli morskiej
3/4 łyżeczki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki mleka
70 ml wody
2 g świeżych drożdży

Ciasto właściwe:
600 g mąki chlebowej
13 g świeżych drożdży
400 ml wody
20 ml oliwy z oliwek
20 ml mleka
15 g soli morskiej
180 g zaczynu


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki zaczynu miezsamy w miseczce tak by uzyskac pastę. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, rozpuszczone drożdze w wodzie i mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Odstawiamy na 10 minut.

Dodajemy oliwę, sól, mleko i ponownie mieszamy.
W mikserze wyrabiamy na niskich obrotach przez 2 minuty a następnie na większych przez 5 minut.

Teraz zmijeszamy prędkość i stopniowo dodajemy porwamy zaczyn. Teraz na wyższej prędkości wyrabiamy 5 minut aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski.

Z ciasto formujemy kulę i przekładamy je do miski wysmarowanej oliwą z oliwek.
Przykrywamy folią i odstawiamy na 1,5 godziny. Co 30 minut składamy ciasto.

Przekładamy ciasto na omączony blat i rozciagamy na prostokąt o grubości 2,5 cm.
Zakładamy 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca robimy to samo.
Obracamy ciasto o 90 stopni i ponownie składamy.

Ciasto przekładamy ponownie do naoliwionej miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Formujemy z nich prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2 cm.
Przekładamy placki na naoliwioną blaszkę i odstawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Układamy wybrane dodatki i odstawiamy ponownie do wyrastania na 15-20 minut.
Pieczemy z parą w temperaturze 180'C przez 25-30 minut. Po pierwszych 15 minutach obracamy chlebki o 180 stopni.

Przykładowe dodatki:

Smoked paprika and capsicum topping:
zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
1 1/2 łyżeczki suszonej papryki
55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Pokrojoną paprykę posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozkładamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w 200'C przez 30 minut.
Suszoną paprykę wsypujemy do oliwy, mieszamy, rozsmarowujemy na cieście. Następnie delikatnie wciskamy kawałki wystudzonej pieczonej papryki.

Cherry tomato, parmesan and basil topping:
20 pomidorków
50g parmezanu
garść liści bazylii
55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Przekrojone na pół pomidorki układamy na cieście. Posypujemy parmezanem. Lekko dociskamy do ciasta. Bazylię i oliwę wkładamy do blendera, miksujemy do konsystencji pasty, którą smarujemy chleb zaraz po upieczeniu.
Ja posmarowałam chlebek zielonym pesto.

Rosemary and olive topping:
20 ml oliwy z oliwek extra virgin
2 gałązki świeżego rozmarynu·
100g odsączonych, czarnych oliwek

Smarujemy ciasto oliwą, posypujemy posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delikatnie wciskamy w ciasto i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



Gospodynią tego wydania weekendowej Piekarni jest Konsti która prowadzi bloga www.apparecchiamo.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia flatbreads z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness.

Zrobiłam dwie wersje z czarnymi oliwkami i rozmarynem oraz z pomidoprkami i parmezanem.
Obie wyborne w smaku, i nawet ja która nie przepadamn za czarnymi oliwkami zjadłam flatbreads z nimi ze smakiem.

Dziekuję Kkonksti za takie wspaniałe przepisy :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne