Ciasto drożdzowe z rabarbarem


Składniki:

Składniki na ciasto:
500 - 600 g mąki
50 g świeżych drożdzy
1 jajko
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 szklanka mleka
2-3 łyżki wody
3 łyżki roztopionego masła

dowolne owoce - ja zrobiłam z rabarbarem, ale możecie to ciasto zrobić z truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy owocami mrożonymi (tylko pamiętajcie, że mrożonych owoców nie rozmrażamy)

Kruszonka:
4 łyżki mąki
2 łyżki rozpusczonego masła
2 łyżki cukru pudru

Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
trochę przegotowanej gorącej wody
kilka kropli esencji waniliowej




Sposób przygotowania:

Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.

Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier, lekko roztrzepane jajko, masło, wodę, szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto.

Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 180'C i wkładamy do niego ciasto. Pieczemy 50-60 minut.

Wyjmujemy i lekko studzimy ciasto. Przygotowujemy lukier - do cukru z esencją stopniowo dolewamy wodę i dokładnie mieszamy.
Polewamy lukrem ciepłe ciasto.



To najlepsze drożdżowe ciasto z owocami jakie do tej pory jadłam. Przepis pochodzi od Kuchareczki58 która prowadzi bloga www.o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl.

Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne - ja zrobiłam z rabarbarem. Było też takie samo z truskawkami - obie wersje smakują wybornie.

To najprostsze i najsmaczniejsze zarazem ciasto z owocami.

Ciasto zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą organizują Olcik i Beata.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne