Ciasto drożdzowe z rabarbaremSkładniki: Składniki na ciasto: 500 - 600 g mąki 50 g świeżych drożdzy 1 jajko 6 łyżek cukru szczypta soli 1 szklanka mleka 2-3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła dowolne owoce - ja zrobiłam z rabarbarem, ale możecie to ciasto zrobić z truskawkami, wiśniami, porzeczkami czy owocami mrożonymi (tylko pamiętajcie, że mrożonych owoców nie rozmrażamy) Kruszonka: 4 łyżki mąki 2 łyżki rozpusczonego masła 2 łyżki cukru pudru Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru trochę przegotowanej gorącej wody kilka kropli esencji waniliowej |
Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i dodajemy ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy mąkę, cukier, lekko roztrzepane jajko, masło, wodę, szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagniatamy. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180'C i wkładamy do niego ciasto. Pieczemy 50-60 minut. Wyjmujemy i lekko studzimy ciasto. Przygotowujemy lukier - do cukru z esencją stopniowo dolewamy wodę i dokładnie mieszamy. Polewamy lukrem ciepłe ciasto. To najlepsze drożdżowe ciasto z owocami jakie do tej pory jadłam. Przepis pochodzi od Kuchareczki58 która prowadzi bloga www.o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl. Ciasto jest bardzo łatwe w wykonaniu i pyszne - ja zrobiłam z rabarbarem. Było też takie samo z truskawkami - obie wersje smakują wybornie. To najprostsze i najsmaczniejsze zarazem ciasto z owocami. Ciasto zgłaszam do akcji "Rabarbarowe wypieki" którą organizują Olcik i Beata. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne