Truskawkowe pancakes z truskawkami balsamicoSkładniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki maślanki truskwakowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżka cukru 2 jaja 2 łyżki oleju świeże truskawki 1-1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru pudru |
Sposób przygotowania: Truskawki kroimy w plasterki, zalewamy octem i posypujmey cukrem pudrem. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy na conajmniej pół godziny do lodówki. Żółtka ubijamy z maślanką oraz olejem. W drugiej misce ubijamy na sztywną pianę białka. Suche składniki przesiewamy do masy maślankowej. Dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Układamy pancakes na talerzu a na wierzchu kładziemy truskawki. Mój synuś bardzo lubi pankaces - zreszta ja też. Te są wariacja na temat pancakes z wanilią Agatki - zamieniłam maślankę zwykłą na smakową i na górę dodałam truskawki z balsamico. Placuszki wyszły bajecznie pyszne, mięciutkie i leciutkie. Pancakes zgłaszam do akcji "Sezon truskawkowy 2010" który prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne