Róża ucierana - cenniejsza niż złotoSkładniki: płatki róży cukier - dwa razy tyle co kwiatków sok z cytryny lub kwasek cytrynowy |
Sposób przygotowania: Płatyki róży płuczemy i dokładnie suszymy. Wrzucamy do makutry, dodajemy cukier i sok z cytryny - ja sok dodaję stopniowo. Ucieramy dosłownie chwilę i przekładamy do słoiczków. Zakrętki przecieramy spirytusem lub alkoholem wysokoprocentowym. W tym roku już kilka razy przymierzałam się do zrobienia ucieranych płatków róży - zawsze coś stawało na drodze. Ale tym razem znalazłam czystą piekną różę i zrobiłam - dlatego napisałam cenniejsza niż złoto. Mam dwa rodzaje ucieranych płatków - jedne są ciemno różowe wręcz buraczkowe z drugie śliczne takie pastelowe. Trzymam je narazie w lodówce i stopniowo dodaję po troszeczkę utartych płatków. Gdy napełnię całę słoiczki to wyniosę je do piwnicy. Ucierane płatki róży dodaję do akcji "Klub kwiatożerców" którą organizuje Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne