Róża ucierana - cenniejsza niż złoto


Składniki:

płatki róży
cukier - dwa razy tyle co kwiatków
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy


Sposób przygotowania:

Płatyki róży płuczemy i dokładnie suszymy.
Wrzucamy do makutry, dodajemy cukier i sok z cytryny - ja sok dodaję stopniowo.

Ucieramy dosłownie chwilę i przekładamy do słoiczków. Zakrętki przecieramy spirytusem lub alkoholem wysokoprocentowym.



W tym roku już kilka razy przymierzałam się do zrobienia ucieranych płatków róży - zawsze coś stawało na drodze.

Ale tym razem znalazłam czystą piekną różę i zrobiłam - dlatego napisałam cenniejsza niż złoto.

Mam dwa rodzaje ucieranych płatków - jedne są ciemno różowe wręcz buraczkowe z drugie śliczne takie pastelowe.
Trzymam je narazie w lodówce i stopniowo dodaję po troszeczkę utartych płatków. Gdy napełnię całę słoiczki to wyniosę je do piwnicy.

Ucierane płatki róży dodaję do akcji "Klub kwiatożerców" którą organizuje Pinkcake.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne