JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11Składniki: ![]() 85 g m±ki chlebowej 20 g m±ki pszennej razowej 60 g wody 0,2 g ¶wieżych drożdży 0,2 g soli Poolish: 105 g m±ki chlebowej 115 g wody 0,2 g ¶wieżych drożdży 0,2 g soli Zakwas: 170 g m±ki chlebowej 40 g m±ki pszennej razowej 115 g wody 105 g od¶wieżonego gęstego zakwasu Ciasto wła¶ciwe: 540 g m±ki pszennej chlebowej 40 g m±ki pszennej razowej 320 g wody 5 g ¶wieżych drożdży 22 g soli biga, poolish i zakwas - cało¶ć |
Sposób przygotowania: Wieczorem przygotowujemy w ososbnych miseczkach - bige, polish i zakwas. Odstawiamy na 10-12 godzin w temperaturze 25'C. Rano nastepnego dnia rozpusczamy drożdze w 20 g wody. Obie m±ki, drożdze, 230 g wody i poolish umieszczamy w misce robota i wyrabiamy aż składniki sie poł±cz± - około 3-4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Po autolizie dodajemy bige, zakwas, pozostał± wodę i sól. Zagniatamy 5 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Odgazowujemy i zagniatamy ciasto po 20 i 40 minutach wyrastania. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do wysypanego m±k± koszyka. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny wtemperaturze 25'C. Piekarnik z blach± rozgrzewamy do 250'C. Chleb ostrożnie przekładamy na blachę, szybko nacinamy i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temparaturę do 200'C. Otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika by wypu¶cic parę. Pieczemy 10 minut. Wyjmujemy chleb z piekarnika. Podwyższamy temperaturę do 230'C a gdy piekarnik jest już ponownie nagrzany wkładamy jeszczeraz chleb i dopiekamy go 10 minut. Studzimy na kratce. Kolejn± propozycj± w ramach Piekarni po godzinach jest chleb który jest z wyższej półki. Choć wydaje się skomplikowany w przygotowaniach to tak nie ejst - tylko wieczór przed pieczeniem musimy przygotować trzy miseczki z składnikami chleba. Chleb mój pięknie wyrósł i nawet udało mu się pękn±ć z boku - ale to w niczym nie przeszkodziło. Chleb jest pyszny - bardzo go polubili¶my i będzie u nas często go¶cił na stole. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne