JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11


Składniki:

JTs Landbrot a'la Zorra Piekarnia po godzinach 11 Biga:
85 g m±ki chlebowej
20 g m±ki pszennej razowej
60 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży
0,2 g soli

Poolish:
105 g m±ki chlebowej
115 g wody
0,2 g ¶wieżych drożdży
0,2 g soli

Zakwas:
170 g m±ki chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej
115 g wody
105 g od¶wieżonego gęstego zakwasu

Ciasto wła¶ciwe:
540 g m±ki pszennej chlebowej
40 g m±ki pszennej razowej
320 g wody
5 g ¶wieżych drożdży
22 g soli
biga, poolish i zakwas - cało¶ć


Sposób przygotowania:

Wieczorem przygotowujemy w ososbnych miseczkach - bige, polish i zakwas.
Odstawiamy na 10-12 godzin w temperaturze 25'C.

Rano nastepnego dnia rozpusczamy drożdze w 20 g wody. Obie m±ki, drożdze, 230 g wody i poolish umieszczamy w misce robota i wyrabiamy aż składniki sie poł±cz± - około 3-4 minuty. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny.

Po autolizie dodajemy bige, zakwas, pozostał± wodę i sól. Zagniatamy 5 minut.
Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny. Odgazowujemy i zagniatamy ciasto po 20 i 40 minutach wyrastania.

Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do wysypanego m±k± koszyka. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny wtemperaturze 25'C.

Piekarnik z blach± rozgrzewamy do 250'C. Chleb ostrożnie przekładamy na blachę, szybko nacinamy i wkładamy do naparowanego piekarnika.

Pieczemy 20 minut a następnie zmniejszamy temparaturę do 200'C. Otwieramy na chwilę drzwiczki piekarnika by wypu¶cic parę. Pieczemy 10 minut.

Wyjmujemy chleb z piekarnika. Podwyższamy temperaturę do 230'C a gdy piekarnik jest już ponownie nagrzany wkładamy jeszczeraz chleb i dopiekamy go 10 minut.
Studzimy na kratce.



Kolejn± propozycj± w ramach Piekarni po godzinach jest chleb który jest z wyższej półki.
Choć wydaje się skomplikowany w przygotowaniach to tak nie ejst - tylko wieczór przed pieczeniem musimy przygotować trzy miseczki z składnikami chleba.

Chleb mój pięknie wyrósł i nawet udało mu się pękn±ć z boku - ale to w niczym nie przeszkodziło.
Chleb jest pyszny - bardzo go polubili¶my i będzie u nas często go¶cił na stole.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne