Dzilbana - zupa tunezyjska


Składniki:

Dzilbana - zupa tunezyjska 1/2 kg piersi z kurczaka
1 szklanka przecieru pomidorowego - ja używam w butelce
1 papryczka chili - ja dałam kilka paseczków suszonej
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
świeży szpinak - ja dałam 2 garście
groszek zielony - ja dałam 1/2 paczki mrożonego wcześniej ugotowanego
sól
harrisa - do smaku


Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzewamy troszke oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy.

Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy chwilę i wlewamy przecier pomidorowy. dolewamy wody - tak nie za dużo by nie rozrzedzić zbytnio przecieru. Smażymy mieszając aż mięso będzie miekkie.

Dodajemy groszek, chili. doprawiamy harissą i solą. Ja zawsze do dań gdzie używam przecier pomidorowy dodaję odrobinę cukru.
Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Liście szpinaku możecie dodać posiekane do sosu z mięsem - ja ułożyłam je dekoracyjnie wokół talerza a na środek nałożyłam dzilbane.
W osobnych miseczkach podałam ugotowaną quione.



Przepis na ta zupę znalazłam na blogu www.mezczyzna-gotuje.blog.pl... który prowadzi Mariusz.

Mogę się pochwalić że zdjęcie które zrobiłam wygrało w konkursie kulinarnym który polegał na przygotowaniu wybranej potrawy z w/w bloga i jej sfotografowaniu.

Dostałam już wspaniałą nagrodę jaką były:
- zestaw ręcznie zrobionych podkładek pod szklanki i kartkę
- zestaw przypraw w skład którego wchodziły: sumak, nutmeg, mixed spices kofte bahari oraz sweet basil reyhan

Chciałabym bardzo podziękować Mariuszowi za wspaniały konkurs i wszystkim którzy głosowali na moje zdjęcie.

Dzilbana jest pyszna - choć ja się zastanawiam czy to jeszcze zupa czy już coś jakby gulasz.
Szybka w przygotowaniu - możecie ją także podać z chlebem.

Zupę dzilabana zgłaszam do akcji " Smaki Afryki Mundial 2010" którą organizuje Belgia od kuchni.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne