Dzilbana - zupa tunezyjskaSkładniki: 1/2 kg piersi z kurczaka 1 szklanka przecieru pomidorowego - ja używam w butelce 1 papryczka chili - ja dałam kilka paseczków suszonej 2-3 ząbki czosnku 1 cebula świeży szpinak - ja dałam 2 garście groszek zielony - ja dałam 1/2 paczki mrożonego wcześniej ugotowanego sól harrisa - do smaku |
Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy troszke oliwy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule i posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Smażymy chwilę i wlewamy przecier pomidorowy. dolewamy wody - tak nie za dużo by nie rozrzedzić zbytnio przecieru. Smażymy mieszając aż mięso będzie miekkie. Dodajemy groszek, chili. doprawiamy harissą i solą. Ja zawsze do dań gdzie używam przecier pomidorowy dodaję odrobinę cukru. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Liście szpinaku możecie dodać posiekane do sosu z mięsem - ja ułożyłam je dekoracyjnie wokół talerza a na środek nałożyłam dzilbane. W osobnych miseczkach podałam ugotowaną quione. Przepis na ta zupę znalazłam na blogu www.mezczyzna-gotuje.blog.pl... który prowadzi Mariusz. Mogę się pochwalić że zdjęcie które zrobiłam wygrało w konkursie kulinarnym który polegał na przygotowaniu wybranej potrawy z w/w bloga i jej sfotografowaniu. Dostałam już wspaniałą nagrodę jaką były: - zestaw ręcznie zrobionych podkładek pod szklanki i kartkę - zestaw przypraw w skład którego wchodziły: sumak, nutmeg, mixed spices kofte bahari oraz sweet basil reyhan Chciałabym bardzo podziękować Mariuszowi za wspaniały konkurs i wszystkim którzy głosowali na moje zdjęcie. Dzilbana jest pyszna - choć ja się zastanawiam czy to jeszcze zupa czy już coś jakby gulasz. Szybka w przygotowaniu - możecie ją także podać z chlebem. Zupę dzilabana zgłaszam do akcji " Smaki Afryki Mundial 2010" którą organizuje Belgia od kuchni. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne