New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78


Składniki:

New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78 Sponge:
117 g mąki chlebowej
95 g mąki żytniej - ja dałam makę żytnią 720
1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 5 g świeżych drożdzy
19 g cukru
10.5 g miodu (lub 6g cukru albo 4,6 g słodu w proszku)
354 g wody w temperaturze pokojowej

Ciasto chlebowe:
351 g mąki chlebowej
2 g drożdży instant - dałam 5 g świeżych drożdzy
2 łyżeczki kminku - ja dałam mielony
10.5 g soli
1/2 łyżki oleju roślinnego


Sposób przygotowania:

Składniki sponge łączymy w dużej misce, mieszamy tak by ciasto było dobrez napowietrzone - około 2-3 minuty. Odstawiamy.

W drugiej misce łaczymy składniki na ciasto chlebowe – mąkę, drożdże, kminek oraz sól.
Przesypujemy je na spoonge tak by dokładnie je pokryło. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-4 godzin - moje ciasto rosło 4 godziny.

Dodajemy olej i wyrabiamy - ja robiłam to w mikserze tak jak radziła Tilianara. Najpierw na niskich obrotach przez minutę, potem 10 minut na srdenich obrotach.

Zostawiamy ciasto na 20 minut przykryte miską. Następnie wyrabiamy przez 5-10 minut. Można podsypac troche więcej mąki - tak by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto.

Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i smarujemy lekko górę ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenie objetości - zajmuje to około 1,5-2 godzin. Moje ciasto rosło 1,5 godziny.

Teraz odwracamy miskę, ciasto wypadnie na lekko omączony blat. Rozpłaszczamy je, składamy i formujemy kulę. Wkładamy ją ponownie do miski.
Przykrywamy ją i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut.

Teraz znowu odwracamy miskę z ciastem nad lekko omaczonym blatem. Spłaszczamy ciasto i formujemy kulę.
Formę w której będziemy pikeli nasz chleb wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej na środku uformowany chleb.
Przykrywamy go naoliwioną miską i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut.

Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 15 minut. Następnie zmnijeszamy temperaturę do 210'C, pieczemy 30-40 minut aż chleb będzie miał złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce.



Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amarantka prowadząca bloga www.amarantqa.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia New York Deli Rye na który przepis pochodzi z “The Bread Bible” Rose Levy Beranbaum.

Chleb jest bardzo smaczny choć z dodatkiem kminku za którym osobiście nie przepadam - dlatego dodałam go w formie zmielonej gdyż lubię jego zapach.

Chleb jest czasochłonny choć nie parcochłonny - musimy mu poświęcic prawie cały dzień.

Ciasto chlebowe bardzo ładnie wyrastało i dało sie bez większych problemów formować.
Dziekuję za kolejny wspaniały przepis.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne