New York Deli Rye Weekendowa Piekarnia 78Składniki: Sponge: 117 g mąki chlebowej 95 g mąki żytniej - ja dałam makę żytnią 720 1/2 łyżeczki drożdży instant - ja dałam 5 g świeżych drożdzy 19 g cukru 10.5 g miodu (lub 6g cukru albo 4,6 g słodu w proszku) 354 g wody w temperaturze pokojowej Ciasto chlebowe: 351 g mąki chlebowej 2 g drożdży instant - dałam 5 g świeżych drożdzy 2 łyżeczki kminku - ja dałam mielony 10.5 g soli 1/2 łyżki oleju roślinnego |
Sposób przygotowania: Składniki sponge łączymy w dużej misce, mieszamy tak by ciasto było dobrez napowietrzone - około 2-3 minuty. Odstawiamy. W drugiej misce łaczymy składniki na ciasto chlebowe – mąkę, drożdże, kminek oraz sól. Przesypujemy je na spoonge tak by dokładnie je pokryło. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-4 godzin - moje ciasto rosło 4 godziny. Dodajemy olej i wyrabiamy - ja robiłam to w mikserze tak jak radziła Tilianara. Najpierw na niskich obrotach przez minutę, potem 10 minut na srdenich obrotach. Zostawiamy ciasto na 20 minut przykryte miską. Następnie wyrabiamy przez 5-10 minut. Można podsypac troche więcej mąki - tak by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do lekko naoliwionej miski i smarujemy lekko górę ciasta. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenie objetości - zajmuje to około 1,5-2 godzin. Moje ciasto rosło 1,5 godziny. Teraz odwracamy miskę, ciasto wypadnie na lekko omączony blat. Rozpłaszczamy je, składamy i formujemy kulę. Wkładamy ją ponownie do miski. Przykrywamy ją i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 45 minut. Teraz znowu odwracamy miskę z ciastem nad lekko omaczonym blatem. Spłaszczamy ciasto i formujemy kulę. Formę w której będziemy pikeli nasz chleb wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej na środku uformowany chleb. Przykrywamy go naoliwioną miską i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę i 15 minut. Nagrzewamy piekarnik do 230'C. Nacinamy chleb i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy 15 minut. Następnie zmnijeszamy temperaturę do 210'C, pieczemy 30-40 minut aż chleb będzie miał złoto-brązowy kolor. Studzimy na kratce. Gospodynią tego wydania Weekendowej Piekarni jest Amarantka prowadząca bloga www.amarantqa.blogspot.com. Zaproponowała nam do upieczenia New York Deli Rye na który przepis pochodzi z “The Bread Bible” Rose Levy Beranbaum. Chleb jest bardzo smaczny choć z dodatkiem kminku za którym osobiście nie przepadam - dlatego dodałam go w formie zmielonej gdyż lubię jego zapach. Chleb jest czasochłonny choć nie parcochłonny - musimy mu poświęcic prawie cały dzień. Ciasto chlebowe bardzo ładnie wyrastało i dało sie bez większych problemów formować. Dziekuję za kolejny wspaniały przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne