Konfitura z truskawek z miętąSkładniki: 1/2 kg truskawek 100 ml zimnej herbaty mietowej - ja zaparzyłam suszoną miętę 3 gałązki świeżej mięty skórka otarta z 1 cytryny 200 g cukru 7-8 g pektyny |
Sposób przygotowania: Truskawki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy - ja pokroiłam w plasteki grubości około 0,5 cm. Wrzucamy do garnka i zalewamy herbata, dodajemy umyte gałązki świeżej mięty oraz startą skórkę z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Pektynę łączymy z 4 łyżkami cukru - z tego odważonego. Owoce stawiamy na gaz i gotujemy około 5 mnut. Wyjmujemy gałązki mięty. Wsypujemy pektynę z cukrem i energicznie cały czas mieszając gotujemy 3-5 minut. Wsypujemy pozostały ckier i ponownie gotujemy do całkowitego rozpusczenia się cukru. Nakładamy konfiture do wyparzonych i ciepłych słoików. Zakrecamy i odstawiamy do góry dnem na 10 minut. Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... pokazała jakiś czas temu trzy rodzaje przetworów z truskawkami. Mnie zaczarował jeden z nich mianowicie konfitura truskawkowa z miętą. Musiałam ją zrobić i jak tylko przyszła zamówiona pektyna przystąpiłam do jej robienia. Konfitura już podczas przygotowania pachniała cudownie - aromaty cudownych pachnacych trukawek z orzeźwiającymy nutami cytryny i mięty. Musiałam się bardzo powstrzymywać by nie zjeść całej konfitury prosto łyżką z garnka. Konfitura jest wybornie smaczna, mięta jest wyczuwalna ale nie dominuje - to jeden z moich faworytów jeżeli chodzi o tegoroczne przetwory. A o drugim z nich - ale coś czuję, że nie ostatnim - będzie jutro. A konfiturę zgłaszam do akcji "Sezon truskawkowy 2010" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne