Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzuSkładniki: 500 g truskawek 200 g cukru 7-8 g pektyny 4 duże kwiatostany dzikiego bzu czarnego 1 łyżka soku z cytryny otarta skórka z 1/2 cytryny |
Sposób przygotowania: Truskawki myjemy, suszymy i kroimy - ja pokroiłam je na plsterki grubości około 1/2 cm. Posypujemy je 4 łyżkami cukru i dodajemy startą skórkę z cytryny. Mieszamy i odastawiamy na 15 minut. Kwiaty bzu przebieramy, odcinamy same kwiatuszki i zawijamy je w gazę. Wkładamy do garnka z truskawkami i gotujemy 10 minut wyciskając zawiniątko z bzem. Wyjmujemy kwiatki i dobrze odciskamy do konfitury sok. Pektynę mieszamy z 3 łyżkami cukru i wsypujemy do konfitury. Energicznie mieszamy i gotujemy 3-5 minut. Wsypujemy pozostały cukier i gotujemy mieszając do całkowitego rozpusczenia się cukru. Nakładamy konfiturę do wyparzonych słoiczków i ustawiamy do góry dnem. Zostawiamy na 15 minut. To moja kolejna konfitura truskawkowa - tym razem z kwiatem czarnego bzu. Przepis znalazłam u Bei z blogu www.beawkuchni.com. To już ostatnia chwila by zrobić przetwory z kwiatem bzu czarnego bo już powoli przekwita. Kwiaty czarnego bzu uwielbiam za ich zapach i aromat jaki nadają przetworom. Konfitura jest przepyszna - to moja trzecia ulubiona konfitura obok tej z miętą i różą. Konfiturę dodaję do akcji "Sezon na truskawki 2010" którą prowadzi Olga Smile. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne