Nalewka z truskawek z laską wanilii z aromatem róży


Składniki:

1 kg truskawek
1 szklanka drobnego cukru
1 laska wanilii
0,70 litra czystej wódki
1 duża cytryna

2 kostki kandyzowanego imbiru - takie o boku około 1,5 cm

50 ml syropu różanego


Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w plasterki i wrzucamy do dużego słoja.
Zasypujemy cukrem, wrzucamy laskę wanilii przeciętą na pół i odstawaimy by puściły sok - ja odstawiałam na nasłoneczniony parapet na 3 godziny.

Zalewamy wódką, zakręcamy słoik i dobrze potrząsamy.
Odsatawiamy na 5 tygodni od czasu do czasu - tak co 4 dni - potrząsając słojem.

Następnie zlewamy nalewkę i dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny.
Filtrujemy ją przez pięć warstw gazy i rozlewamy do butelek.
Ja połowę zostawię czystej truskawkowej a do drugiej wleję syrop różany.

Odstawiamy ponownie nalewkę na 5 tygodni. A po tym czasie możemy się już delektowac wspaniałym smakiem naleweczki.



Chciałam w tym roku zrobić sobie - no dobra nie tylko sobie - nalewkę truskawkową. Znalazłam przepis Nasturcji na stronie www.wielkiezarcie.com.

Dodałam dodatkowo laske wanilii i syrop różany który wleję na końcu.
Już teraz nalewka pachnie bardzo ładnie a jak będzie smakować dowiem sie później.

Ja dodałam jeszcze kandyzowany imbir - i próbowałam ją po tygodniu stania i smakuje wybornie. :)


Nalewkę truskawkową zgłaszam do akcji:
- "Sezon truskawkowy 2010" który organizuje Olga Smile

- "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne