Nalewka z truskawek z laską wanilii z aromatem różySkładniki: 1 kg truskawek 1 szklanka drobnego cukru 1 laska wanilii 0,70 litra czystej wódki 1 duża cytryna 2 kostki kandyzowanego imbiru - takie o boku około 1,5 cm 50 ml syropu różanego |
Sposób przygotowania: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy w plasterki i wrzucamy do dużego słoja. Zasypujemy cukrem, wrzucamy laskę wanilii przeciętą na pół i odstawaimy by puściły sok - ja odstawiałam na nasłoneczniony parapet na 3 godziny. Zalewamy wódką, zakręcamy słoik i dobrze potrząsamy. Odsatawiamy na 5 tygodni od czasu do czasu - tak co 4 dni - potrząsając słojem. Następnie zlewamy nalewkę i dodajemy do niej wyciśnięty sok z cytryny. Filtrujemy ją przez pięć warstw gazy i rozlewamy do butelek. Ja połowę zostawię czystej truskawkowej a do drugiej wleję syrop różany. Odstawiamy ponownie nalewkę na 5 tygodni. A po tym czasie możemy się już delektowac wspaniałym smakiem naleweczki. Chciałam w tym roku zrobić sobie - no dobra nie tylko sobie - nalewkę truskawkową. Znalazłam przepis Nasturcji na stronie www.wielkiezarcie.com. Dodałam dodatkowo laske wanilii i syrop różany który wleję na końcu. Już teraz nalewka pachnie bardzo ładnie a jak będzie smakować dowiem sie później. Ja dodałam jeszcze kandyzowany imbir - i próbowałam ją po tygodniu stania i smakuje wybornie. :) Nalewkę truskawkową zgłaszam do akcji: - "Sezon truskawkowy 2010" który organizuje Olga Smile - "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne