Wódka miętowaSkładniki: 1/2 litra wódki 40% 1 pęczek mięty pieprzowej 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty 2 łyzki cukru |
Sposób przygotowania: Do słoika wlewamy alkohol i dodajemy oba cukry. Zakrecamy i mieszamy aż cukry się całkowicie rozpuszczą. Miętę myjemy i obrywamy listki które wrzucamy do słoika z wódką. Mięta musi być całkowicie zanurzona. Odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień by wódka nabrała aromatu i koloru. Przecedzamy i rozlewamy do butelek. Podajemy schłodzoną. Wczoraj chodząc po mojej ukochanej łące i zrywajac płatki róży zobaczyłam w trawie miętę. Taką dziką a jak ona pachnie - nie sądziłam, że można znaleść miętę na łące w lesie. Wracając myślałam co z niej zrobić bo miałam jej sporo. Część suszę - tylko pamiętajcie suszyć miętę należy w ciemnym przewiwnym miejscu bo inaczej zżółknie. Ale zostało jej jeszcze więc postanowiłam zrobić miętową wódkę. Przepis na nią mam z strony www.gotujmy.pl... z dodał go tam jarek-energy. A gdy już moja wódka będzie gotowa to na jej podstawie przygotuję cos innego - i dodam, ze nie będzie jakiś drink. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne