Wódka miętowa


Składniki:

1/2 litra wódki 40%
1 pęczek mięty pieprzowej
1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty
2 łyzki cukru


Sposób przygotowania:

Do słoika wlewamy alkohol i dodajemy oba cukry. Zakrecamy i mieszamy aż cukry się całkowicie rozpuszczą.

Miętę myjemy i obrywamy listki które wrzucamy do słoika z wódką.
Mięta musi być całkowicie zanurzona.

Odstawiamy w ciemne miejsce na około tydzień by wódka nabrała aromatu i koloru. Przecedzamy i rozlewamy do butelek.
Podajemy schłodzoną.



Wczoraj chodząc po mojej ukochanej łące i zrywajac płatki róży zobaczyłam w trawie miętę.
Taką dziką a jak ona pachnie - nie sądziłam, że można znaleść miętę na łące w lesie.

Wracając myślałam co z niej zrobić bo miałam jej sporo.
Część suszę - tylko pamiętajcie suszyć miętę należy w ciemnym przewiwnym miejscu bo inaczej zżółknie.

Ale zostało jej jeszcze więc postanowiłam zrobić miętową wódkę.
Przepis na nią mam z strony www.gotujmy.pl... z dodał go tam jarek-energy.

A gdy już moja wódka będzie gotowa to na jej podstawie przygotuję cos innego - i dodam, ze nie będzie jakiś drink.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne