Cukier różany pięknie pachnący


Składniki:

2 szklanki cukru
2 duże garście płatków róży


Sposób przygotowania:

Różę dokładnie oczyszczamy pozbywając ją tych białych końcówek - choc przynam sie Wam jak ucierałam różę z cukrem zapomniałam tego zrobić i smak był taki sam.

Wrzucamy różę do makutry lub moździerza i ucieramy na pastę.
Przekładamy do plastikowej miseczki lub pudełeczka, dodajemy cukier i mieszamy lekko rozcierając cukier.

Gdy cukier przejdzie utartą różą i ładnie się nam zabarwi przesypujemy do na tackę tak by był ułozony dośc cienką warstwą.

Przykrywamy bawełnianą ściereczką i suszymy - na zewnątrz w cieniu po kilku godzinach cukier jet już suchy a w mieszkaniu zajmuje to około 2 dni. Ja suszyłam wmieszkaniu dwa dni mieszając cukier od czasu do czasu.

Przesypujemy do szczelnego słoika i stosujemy do cisteczek bądź herbatki w zimę.



w tym roku wpadłam po uszy w robienie kwiatowych przetworów. A już te z różą to uwielbiam - zresztą tak jak z fiołkiem.

Szukałam już jakiś czas temu przepisu na cukier różany bo wiedziałam, że to będzie rarytas.
Znalazłam przepis w którym sie najpierw suszyło płatki różane potem je rozcierało na proszek i na końcu dodawało do cukru.

Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... pokazała nam inny sposób zrobienia cukru różanego.

Miałam świeżo zerwaną różę i zrobiłam cukier różany.
Pachnie przepięknie i ma taki śliczny kolor.

Charlotte dziękuję za genialne przepisy i za to, że jesteś.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne