Cukier różany pięknie pachnącySkładniki: 2 szklanki cukru 2 duże garście płatków róży |
Sposób przygotowania: Różę dokładnie oczyszczamy pozbywając ją tych białych końcówek - choc przynam sie Wam jak ucierałam różę z cukrem zapomniałam tego zrobić i smak był taki sam. Wrzucamy różę do makutry lub moździerza i ucieramy na pastę. Przekładamy do plastikowej miseczki lub pudełeczka, dodajemy cukier i mieszamy lekko rozcierając cukier. Gdy cukier przejdzie utartą różą i ładnie się nam zabarwi przesypujemy do na tackę tak by był ułozony dośc cienką warstwą. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i suszymy - na zewnątrz w cieniu po kilku godzinach cukier jet już suchy a w mieszkaniu zajmuje to około 2 dni. Ja suszyłam wmieszkaniu dwa dni mieszając cukier od czasu do czasu. Przesypujemy do szczelnego słoika i stosujemy do cisteczek bądź herbatki w zimę. w tym roku wpadłam po uszy w robienie kwiatowych przetworów. A już te z różą to uwielbiam - zresztą tak jak z fiołkiem. Szukałam już jakiś czas temu przepisu na cukier różany bo wiedziałam, że to będzie rarytas. Znalazłam przepis w którym sie najpierw suszyło płatki różane potem je rozcierało na proszek i na końcu dodawało do cukru. Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... pokazała nam inny sposób zrobienia cukru różanego. Miałam świeżo zerwaną różę i zrobiłam cukier różany. Pachnie przepięknie i ma taki śliczny kolor. Charlotte dziękuję za genialne przepisy i za to, że jesteś. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne