Chleb rosyjski z ziemniakami Weekendowa Piekarnia 79


Składniki:

Chleb rosyjski z ziemniakami Weekendowa Piekarnia 79 225 g ugotowanych ziemniaków
2 łyżki masła
115 g aktywnego zakwasu żytniego razowego
100 g wody z gotowania ziemniaków
350 g białej pszennej mąki chlebowej
1/4 łyżeczki drożdży instant - nie dałam
2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki mielonego kminku


Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę - wodę z nich studzimy.
Do ciepłych ziemniaków dodajem masło i mieszamy by się rozpuściło.

Do letniej wody dodajemy zakwas i dokładnie go mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, drożdze, ziemniaki z masłem i kminek.
Wyrabiamy gładkie i lekko ścisłe ciasto.

Przykrywamy miskę i podstawiamy na godzinę do wyrastania - ma podwoić objętość.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko odgazowujemy i formujemy okragły bochenek. Wkładamy do kosza złączeniem do góry i odstawiamy do ponownego wyrastania na godzinę.

Rozgrzewamy piekarnik do 230'C. Przekładamy chleb na blaszke lub kamień, szybko nacinamy i wkładamy do naparowanego piekarnika.

Pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i pieczemy kolejne 15 minut.
Zmnijszamy temperature do 200'C i dopiekmay 10 minut.
Studzimy na kratce i kroimy całkowicie wystudzony chleb.


Chleby z dodatkiem ziemniaków są dla mnie nowością - choć nie powiem smak już mi znany. Upiekłam jeden lub dwa bochenki z nimi.

Gospodyni tego wydania piekarni Zaytoon która prowadzi bloga www.cynamonioliwka.blogspot.com... zaproponowała właśnie chleb na zakwasie z ziemniakami.

Chlebek bardzo ładnie się wyrabiał i wyrastał. Nie sprawił mi kłopotu przy przekładaniu na blaszkę.
Jest bardzo syty i długo trzyma świeżość.

Zaytoon zaproponowała także bułeczki z czoskiem i bazylią - kiedyś je koniecznie muszę upiec bo uwielbiam i bazylie i czosnek.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne