Chleb rosyjski z ziemniakami Weekendowa Piekarnia 79Składniki: 225 g ugotowanych ziemniaków 2 łyżki masła 115 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100 g wody z gotowania ziemniaków 350 g białej pszennej mąki chlebowej 1/4 łyżeczki drożdży instant - nie dałam 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego kminku |
Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę - wodę z nich studzimy. Do ciepłych ziemniaków dodajem masło i mieszamy by się rozpuściło. Do letniej wody dodajemy zakwas i dokładnie go mieszamy. Dodajemy mąkę, sól, drożdze, ziemniaki z masłem i kminek. Wyrabiamy gładkie i lekko ścisłe ciasto. Przykrywamy miskę i podstawiamy na godzinę do wyrastania - ma podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, lekko odgazowujemy i formujemy okragły bochenek. Wkładamy do kosza złączeniem do góry i odstawiamy do ponownego wyrastania na godzinę. Rozgrzewamy piekarnik do 230'C. Przekładamy chleb na blaszke lub kamień, szybko nacinamy i wkładamy do naparowanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210'C i pieczemy kolejne 15 minut. Zmnijszamy temperature do 200'C i dopiekmay 10 minut. Studzimy na kratce i kroimy całkowicie wystudzony chleb. Chleby z dodatkiem ziemniaków są dla mnie nowością - choć nie powiem smak już mi znany. Upiekłam jeden lub dwa bochenki z nimi. Gospodyni tego wydania piekarni Zaytoon która prowadzi bloga www.cynamonioliwka.blogspot.com... zaproponowała właśnie chleb na zakwasie z ziemniakami. Chlebek bardzo ładnie się wyrabiał i wyrastał. Nie sprawił mi kłopotu przy przekładaniu na blaszkę. Jest bardzo syty i długo trzyma świeżość. Zaytoon zaproponowała także bułeczki z czoskiem i bazylią - kiedyś je koniecznie muszę upiec bo uwielbiam i bazylie i czosnek. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne