Oliwa aromatyzowana rozmarynem


Składniki:

Oliwa aromatyzowana rozmarynem 250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
2 gałązki świeżego rozmarynu - ja dałam dość spore
1 łyżeczka czerwonego pieprzu
1/2 łyżeczki zielonego pieprzu


Sposób przygotowania:

Do buteleczki wlewamy oliwę z oliwek. Dodajemy umyty i osuszony świeży rozmaryn oraz kuleczki obu rodzajów pieprzu.

Zakrecamy i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie a najlepiej jak dacie radę na dłużej by aromaty się nawzajem poprzegryzały.

Gdy oliwę aromatyzujemy świezymy ziołami, pieprzem czy innymi przyprawami w całości to przed używaniem oliwy należy je usunąć z niej.



Uwielbiam oliwę z oliwek i robione domowe oliwy aromatyzowane.
Wystraczy dosłownie kilka chwil i mamy przepyszną oliwą z aromatem takim jaki lubimy - no jeszcze ten czas oczekiwania ale niestety musimy być cierpliwe :)

Mój krzaczek rozmarynu bardzo ładnie się rozrósł, a jego smak bardzo polubiłam więc postanowiłam zrobić oliwę aromatyzowaną rozmarynem.
Dodałam kolorowego pieprzu i teraz tylko muszę poczekać aż nasiąknie jego smakiem.

Oliwa w buteleczce wyglada przepięknie - to moze też być wspaniały prezent. Ja bynajmniej bardzo bym się ucieszyła z takiego prezentu.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne