Kurczak z grilla podany z kurkami w sosie śmietanowym z koperkiemSkładniki: 1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka 2 garście kurek 3 łyżki posiekanego świeżego koperku 1 łyżka masła 100 ml śmietanki kremówki sól, pieprz |
Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka kroimy w plasterki grubośco 1 cm. Posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kurki. Smażymy je około 5 minut. Dodajemy posiekany koperek i wlewamy śmietankę. Gotujemy ciagle mieszając kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Kawałki kurczaka grilujemy lub tak jak ja smażymy na patelni grilowej. Układamy na talerzu a na każdym kładziemy po porcji kurek z sosem. Do tego zjedliśmy młode ziemniaczki z koperkiem i sałatkę z pomidorków z oliwą z oliwek. Wczoraj byliśmy na spacerze w lesie - to było popołudniu i jakie było nasze zdziwienie gdy znaleźliśmy kurki. Mój synuś Amadeusz znalazł ich najwięcej. Nazbieraliśmy też sporo poziomek i jagód - z nich przygotowałam pierwsze w swoim życiu lody. Ale o tym jutro :) Wracając ja już myślałam do czego by użyć tych kurek. Postanowiłam zrobić sos śmietanowy z dużą ilością koperku - tak mi pasowało to do kurek. Jak postanowiłam tak zrobiłam i powiem Wam to był najlepszy obiad jaki ostatnio jadłam. Lekkie zgrilowane piersi z kurczaka a do tego niebiański w smaku sos z kurkami. Prosto i pysznie - gdzieś czytałam, że kurki długo gotowane robią się twarde. Moje były mięciutkie i pyszne :) Nie pozostaje nam nic innego jak ponowne wybranie się na kurki :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne