Kurczak z grilla podany z kurkami w sosie śmietanowym z koperkiem


Składniki:

1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka
2 garście kurek
3 łyżki posiekanego świeżego koperku
1 łyżka masła
100 ml śmietanki kremówki
sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka kroimy w plasterki grubośco 1 cm. Posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Grzyby dokładnie czyścimy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy kurki. Smażymy je około 5 minut.

Dodajemy posiekany koperek i wlewamy śmietankę. Gotujemy ciagle mieszając kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Kawałki kurczaka grilujemy lub tak jak ja smażymy na patelni grilowej.
Układamy na talerzu a na każdym kładziemy po porcji kurek z sosem.
Do tego zjedliśmy młode ziemniaczki z koperkiem i sałatkę z pomidorków z oliwą z oliwek.



Wczoraj byliśmy na spacerze w lesie - to było popołudniu i jakie było nasze zdziwienie gdy znaleźliśmy kurki.
Mój synuś Amadeusz znalazł ich najwięcej.

Nazbieraliśmy też sporo poziomek i jagód - z nich przygotowałam pierwsze w swoim życiu lody. Ale o tym jutro :)

Wracając ja już myślałam do czego by użyć tych kurek.
Postanowiłam zrobić sos śmietanowy z dużą ilością koperku - tak mi pasowało to do kurek.

Jak postanowiłam tak zrobiłam i powiem Wam to był najlepszy obiad jaki ostatnio jadłam.
Lekkie zgrilowane piersi z kurczaka a do tego niebiański w smaku sos z kurkami.

Prosto i pysznie - gdzieś czytałam, że kurki długo gotowane robią się twarde. Moje były mięciutkie i pyszne :)

Nie pozostaje nam nic innego jak ponowne wybranie się na kurki :)



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne