Jagodowe lody


Składniki:

Jagodowe lody 300 g jagód
1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
2 łyżki soku z cytryny
150 ml śmietanki kremówki


Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie myjemy i osuszamy.
Miksujemy - ja zmiksowałam tak by część owoców została w całości. Dodajemy sok z cytryny i wkładamy do lodówki.
Moje owoce lekko zgęstniały.

Ubijamy na sztywno kremówkę i dodajemy do niej mleko z puszki. Całość jeszcze chwilę razem ubijamy.

Do masy śmietanowej dodajemy owoce i całość dokładnie mieszamy.
Przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalki - na minimum 6 godzin.

Można podczas zamrażania lody kilka razy przemieszać lub przygotować lody w maszynce do lodów.



Nazbieraliśmy w lesie jagód i poziomek. Postanowiłam zrobić pierwszy raz w życiu domowe lody.

Wybrałam przepis Dorotki z bloga www.mojewypieki.blox.pl.

Lody robi się banalnie prosto i takie własne domowe są tysiąc razy lepsze niż najlepsze lody ze sklepu.

Są bardzo smaczne i pełne owoców, czuć smak z nich z nie z jakiegoś sztucznego barwnika i aromatu.

Fakt lody wyszły bardzo twarde ale wystarczyła chwila by dały się nakładać do pucharków.
Myslę, że gdyby dodać do nich choć odrobinę alkoholu nie byłyby takie twarde.

Jagodowe lody zgłaszam do akcji:
- "Lodowej akcji" Kasandry6 która prowadzi bloga www.magiawkuchni.blox.pl...

- "Jagodowo nam 2" którą prowadzi Olciaky





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne