Lody poziomkowe z aromatem różySkładniki: 150 g poziomek 1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego 2 łyżki soku z cytryny 150 ml śmietanki kremówki 2-3 łyżki syropu z róży |
Sposób przygotowania: Poziomki dokładnie myjemy i osuszamy. Miksujemy, dodajemy sok z cytryny i syrop z róży. Wkładamy do lodówki. Ubijamy na sztywno kremówkę i wlewamy do niej mleko z puszki. Całość jeszcze chwilę razem miksujemy. Do masy śmietanowej dodajemy zmiksowane owoce i całośc dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalki - na minimum 6 godzin. Można podczas zamrażania lody kilka razy przemieszać lub przygtować je w maszynce do lodów. Lody poziomkowe są moją drugą lodową propozycją jaką zrobiłam w swoim życiu. Miałam ciut mniej owoców niż przy robieniu lodów jagodowych więc wymyśliłam by dodać syropu z róży. I wiecie to był strzał w dziesiątkę. Lody wyszły przepyszne - poziomka i róża pasują do siebie idelanie. Coś czuję, że odkryłam w sobie lodową pasję - bo trzeba korzystać z dobrodziejstwa lata. Robiąc te lody wzorowałam się na przepisie Dorotki z bloga www.mojewypieki.blox.pl. Lody poziomkowe zgłaszam do: - "Lodowej akcji" Kasandry6 która prowadzi bloga www.magiawkuchni.blox.pl... - akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne