Lody poziomkowe z aromatem róży


Składniki:

150 g poziomek
1/2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
2 łyżki soku z cytryny
150 ml śmietanki kremówki
2-3 łyżki syropu z róży


Sposób przygotowania:

Poziomki dokładnie myjemy i osuszamy.
Miksujemy, dodajemy sok z cytryny i syrop z róży. Wkładamy do lodówki.

Ubijamy na sztywno kremówkę i wlewamy do niej mleko z puszki. Całość jeszcze chwilę razem miksujemy.

Do masy śmietanowej dodajemy zmiksowane owoce i całośc dokładnie mieszamy.
Przekładamy do pojemniczka i wkładamy do zamrażalki - na minimum 6 godzin.

Można podczas zamrażania lody kilka razy przemieszać lub przygtować je w maszynce do lodów.



Lody poziomkowe są moją drugą lodową propozycją jaką zrobiłam w swoim życiu.

Miałam ciut mniej owoców niż przy robieniu lodów jagodowych więc wymyśliłam by dodać syropu z róży.

I wiecie to był strzał w dziesiątkę. Lody wyszły przepyszne - poziomka i róża pasują do siebie idelanie.

Coś czuję, że odkryłam w sobie lodową pasję - bo trzeba korzystać z dobrodziejstwa lata.
Robiąc te lody wzorowałam się na przepisie Dorotki z bloga www.mojewypieki.blox.pl.

Lody poziomkowe zgłaszam do:
- "Lodowej akcji" Kasandry6 która prowadzi bloga www.magiawkuchni.blox.pl...

- akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne