Chleb pszenny z suszonym czosnkiem niedĽwiedzim i otrębamiSkładniki: 60 dkg m±ki pszennej chlebowej - mozecie tez dodać 500 g pszennej chlebowej i 100 g pszennej razowej b±dż graham 420 g wody 12 g drożdzy 12 g soli 2 czubate łyżki suszonego czosnku niedĽwiedziego 2-3 łyżki otr±b pszenno-kukurydzianych |
Sposób przygotowania: W misce mieszamy makę z sol±. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze i dodajemy je do m±ki. Cało¶ć mieszamy przez pół minuty. Przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin. Ciasto wykładamy na oprószon± m±k± stolnicę, składamy. Przekładamy do koszyka do wyrastania. W tym czasie żeliwny garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 230'C. Po pół godzinie nagrzewania się garnka zdejmujemy przykrywę i przekładamy wyro¶nięty chleb do garnka. Przykrywamy przykrywk± i pieczemy 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupi±ca. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kuchenn± kratkę i studzimy. Czsami przyjdzie nam ochota na chleb na drożdzach - chciałam sprawdzić jak będzie smakował taki chleb z czosnkiem niedĽwiedzim i otrębami. Piek±c ten chleb skorzystałam z przepisu na chleb pszenny z chrupi±c± skórk±. Chleb wyszedł pyszny, aromatyczny. Zjadany z serkiem białym i chutneyem z rabarbaru stanowił wysmienite ¶niadanie. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne