Chleb pszenny z suszonym czosnkiem niedĽwiedzim i otrębami


Składniki:

60 dkg m±ki pszennej chlebowej - mozecie tez dodać 500 g pszennej chlebowej i 100 g pszennej razowej b±dż graham
420 g wody
12 g drożdzy
12 g soli
2 czubate łyżki suszonego czosnku niedĽwiedziego
2-3 łyżki otr±b pszenno-kukurydzianych


Sposób przygotowania:

W misce mieszamy makę z sol±. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdze i dodajemy je do m±ki. Cało¶ć mieszamy przez pół minuty. Przykrywamy i odstawiamy na 12-18 godzin.

Ciasto wykładamy na oprószon± m±k± stolnicę, składamy. Przekładamy do koszyka do wyrastania.

W tym czasie żeliwny garnek wstawiamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 230'C.

Po pół godzinie nagrzewania się garnka zdejmujemy przykrywę i przekładamy wyro¶nięty chleb do garnka. Przykrywamy przykrywk± i pieczemy 20 minut.

Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 15-30 minut. Skórka powina być złocista i chrupi±ca.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb z garnka na kuchenn± kratkę i studzimy.



Czsami przyjdzie nam ochota na chleb na drożdzach - chciałam sprawdzić jak będzie smakował taki chleb z czosnkiem niedĽwiedzim i otrębami.

Piek±c ten chleb skorzystałam z przepisu na chleb pszenny z chrupi±c± skórk±.
Chleb wyszedł pyszny, aromatyczny.
Zjadany z serkiem białym i chutneyem z rabarbaru stanowił wysmienite ¶niadanie.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne