Muffinki jabłkoweSkładniki: Suche: 1 szklanka mąki pszennej białej 1 szklanka mąki pszennej razowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu - ja zamiast kardamonu dałam przyprawę do piernika szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Mokre: 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju roślinnego 1 jajko 3 średnie jabłka - ja dałam jedno bardzo duże kilka orzechów włoskich |
Sposób przygotowania: W jednej miseczce łączymy mokre składniki a w drugiej suche. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy jabłka i mieszamy kilka razy - tak by tylko składniki się połączyły. Nakładamy ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, posypujemy orzechami i pieczemy w 180'C przez 20-25 minut. Bardzo lubimy muffinki. I to wersji wytrawnej jak i słodkiej. Robi się je bardzo szybko i zawsze się udają. Kuba z bloga www.kuba-pichci.pl... ogłosił konkurs w którym do wygrania jest keksówka firmy Wilton i mieszanka elokogiczna do wypieku chleba. Marzy mi się taka forma więc z wielką ochotą zaczełam przeglądac Jego blog. Znalazłam przepis na muffinki jabłkowe - tylko zmieniłam posypkę, zrobiłam ją z samych orzechów bez cukru. Mufinki wyszły bardzo dobre, zdrowe bo z dodatkiem mąki z pełnego prezmiału. Idealnie nadają się na piknik czy wycieczkę. Kuba dziękuję za pyszny przepis. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne