Muffinki jabłkowe


Składniki:

Suche:
1 szklanka mąki pszennej białej
1 szklanka mąki pszennej razowej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu - ja zamiast kardamonu dałam przyprawę do piernika
szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

Mokre:
1 szklanka mleka
3 łyżki oleju roślinnego
1 jajko

3 średnie jabłka - ja dałam jedno bardzo duże

kilka orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

W jednej miseczce łączymy mokre składniki a w drugiej suche.
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.

Wlewamy mokre składniki do suchych, dodajemy jabłka i mieszamy kilka razy - tak by tylko składniki się połączyły.

Nakładamy ciasto do papilotek do 3/4 wysokości, posypujemy orzechami i pieczemy w 180'C przez 20-25 minut.



Bardzo lubimy muffinki. I to wersji wytrawnej jak i słodkiej.
Robi się je bardzo szybko i zawsze się udają.

Kuba z bloga www.kuba-pichci.pl... ogłosił konkurs w którym do wygrania jest keksówka firmy Wilton i mieszanka elokogiczna do wypieku chleba. Marzy mi się taka forma więc z wielką ochotą zaczełam przeglądac Jego blog.

Znalazłam przepis na muffinki jabłkowe - tylko zmieniłam posypkę, zrobiłam ją z samych orzechów bez cukru.

Mufinki wyszły bardzo dobre, zdrowe bo z dodatkiem mąki z pełnego prezmiału. Idealnie nadają się na piknik czy wycieczkę.

Kuba dziękuję za pyszny przepis.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne