Tarta na cieście francuskim z brokułami


Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
500 g brokułów
1 cebula
1 łyżka masła
1 jajko
150 ml śmietany - ja dałam taką 30%
1/2 szklanki sera startego na tarce na dużych oczkach - ja dałam goudę holenderską i mozarellę
1 łyżka bułki tartej
świeżo zmielony czarny pieprz i sól
świeżo starta gałka muszkatołowa


Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Przekładamy do miseczki.

Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody lekko posolonej i posłodzonej. Krótko gotujemy - ja gotowałam 4 minuty. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.

Okrągłą formę na tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 3 minuty. Ja poprzekłuwałam ciastao kilka razy widelcem.

W miseczce łączymy śmietanę, jajko, starty żółty ser i mozarellę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułke tartą i wykładamy brokuły oraz cebulę.

Zalewamy sosem śmietanowo-serowym , na wierzchu układamy paski z ciasta francuskiego.

Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-30 minut.
Przed podaniem lekko studzimy.



Dzisiaj z moją rodzina wybraliśmy się na jagody. Nazbieraliśmy ich sporo.
Część zamroziłam, część zostawiłam do ciasta drożdzowego i jeszcze zrobiłam dwa słoiczki konfitury jagodowej z migdałami i nutka cytrynową. Pyszna wyszła :)

Przyszłam tak zmęczna, że nie miałam siły stać jeszcze w kuchni i robić jakiś skomplikowany obiad.

U Kuby z bloga www.kuba-pichci.pl... już jakiś czas temu wpadła mi w oko tarta na cieście francuskim z brokułami i pieczarkami - ja nie miałam pieczarek więc zrobiłam tylko z brokułami.

Tarta wyszła przepyszna i bardzo ale to bardzo mi smakowała - i tak sobie myślę, ze wspniale by smakowała z kalafiorem. To obiad z typu minimum wysiłku maximum smaku.

Kuba dziękuję za przepis :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne