Tarta na cieście francuskim z brokułamiSkładniki: ![]() 500 g brokułów 1 cebula 1 łyżka masła 1 jajko 150 ml śmietany - ja dałam taką 30% 1/2 szklanki sera startego na tarce na dużych oczkach - ja dałam goudę holenderską i mozarellę 1 łyżka bułki tartej świeżo zmielony czarny pieprz i sól świeżo starta gałka muszkatołowa |
Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na maśle. Przekładamy do miseczki. Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki. Wrzucamy do wody lekko posolonej i posłodzonej. Krótko gotujemy - ja gotowałam 4 minuty. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki. Okrągłą formę na tarty smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy 3 minuty. Ja poprzekłuwałam ciastao kilka razy widelcem. W miseczce łączymy śmietanę, jajko, starty żółty ser i mozarellę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Na podpieczony spód tarty wysypujemy bułke tartą i wykładamy brokuły oraz cebulę. Zalewamy sosem śmietanowo-serowym , na wierzchu układamy paski z ciasta francuskiego. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Przed podaniem lekko studzimy. Dzisiaj z moją rodzina wybraliśmy się na jagody. Nazbieraliśmy ich sporo. Część zamroziłam, część zostawiłam do ciasta drożdzowego i jeszcze zrobiłam dwa słoiczki konfitury jagodowej z migdałami i nutka cytrynową. Pyszna wyszła :) Przyszłam tak zmęczna, że nie miałam siły stać jeszcze w kuchni i robić jakiś skomplikowany obiad. U Kuby z bloga www.kuba-pichci.pl... już jakiś czas temu wpadła mi w oko tarta na cieście francuskim z brokułami i pieczarkami - ja nie miałam pieczarek więc zrobiłam tylko z brokułami. Tarta wyszła przepyszna i bardzo ale to bardzo mi smakowała - i tak sobie myślę, ze wspniale by smakowała z kalafiorem. To obiad z typu minimum wysiłku maximum smaku. Kuba dziękuję za przepis :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne