Konfitura z jagód z płatkami migdałowymi i nutką cytrynowąSkładniki: 40 dkg jagód 12 dkg cukru skórka starta z 1 cytryny 1-2 łyżki soku z cytryny 5 g pektyny 2 średnie garście płatków migdałowych |
Sposób przygotowania: Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy z 2 łyżkami cukru - z tego odważonego. Odstawiamy na pół godziny. Stawiamy jagody na małym gazie i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam około 10 minut aż jagody puściły sok. Pektynę łączymy z 3 łyżkami cukru i wsypujemy do jagód. Gotujemy cały czas mieszając około 3 minut. Wsypujemy cukier i gotujemy do całkowitego rozpusczenia. Na sam koniec dodajemy połamane migdały i nakładamy konfiturę do wyparzonych słoiczków. Odstawiamy do góry dnem na 15 minut. Z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 200 ml i konfitury na dwie kanapki :) Pisałam Wam, że wybrałam się z rodziną na jagody. Zamroziłam trochę i upiekłam ciasto drożdzowe. Postanowiłam zrobić konfiturę ale taką inną - dodałam cytryny i migadałów. Taką klasyczną konfiturę jagodową będę robiłą z górskich jagód. Moja konfitura wyszła bardzo dobra nie za słodka, z cytrynową nutką i chrupiącymi migdałami. Wszystkie smaki idelanie się komponują ze sobą - aż jestem z siebie dumna. Konfiturę z jagód zgłaszam do akcji "Jagodow nam 2" którą prowadzi Olciaky. Ps.Majanko to ta fontanna o której Ci pisałam :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne