Konfitura z jagód z płatkami migdałowymi i nutką cytrynową


Składniki:

40 dkg jagód
12 dkg cukru
skórka starta z 1 cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
5 g pektyny
2 średnie garście płatków migdałowych


Sposób przygotowania:

Jagody dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wsypujemy do garnka, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Mieszamy z 2 łyżkami cukru - z tego odważonego. Odstawiamy na pół godziny.

Stawiamy jagody na małym gazie i gotujemy od czasu do czasu mieszając. Ja gotowałam około 10 minut aż jagody puściły sok.

Pektynę łączymy z 3 łyżkami cukru i wsypujemy do jagód. Gotujemy cały czas mieszając około 3 minut.

Wsypujemy cukier i gotujemy do całkowitego rozpusczenia. Na sam koniec dodajemy połamane migdały i nakładamy konfiturę do wyparzonych słoiczków.
Odstawiamy do góry dnem na 15 minut.

Z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 200 ml i konfitury na dwie kanapki :)



Pisałam Wam, że wybrałam się z rodziną na jagody.
Zamroziłam trochę i upiekłam ciasto drożdzowe.

Postanowiłam zrobić konfiturę ale taką inną - dodałam cytryny i migadałów.
Taką klasyczną konfiturę jagodową będę robiłą z górskich jagód.

Moja konfitura wyszła bardzo dobra nie za słodka, z cytrynową nutką i chrupiącymi migdałami.
Wszystkie smaki idelanie się komponują ze sobą - aż jestem z siebie dumna.

Konfiturę z jagód zgłaszam do akcji "Jagodow nam 2" którą prowadzi Olciaky.

Ps.Majanko to ta fontanna o której Ci pisałam :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne