Krem z cukini z nutką mięty i mozarelląSkładniki: 1 średnia cukinia 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 małe ziemniaki 2 średnie marchewki 500-750 ml bulionu warzywnego garść świeżej mięty 3 łyżki jogurtu greckiego - zapomniałam dać świeżo zmielony pieprz i sól domowa mieszanka przypraw typu vegeta ser mozarella |
Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki - chwilę wszytsko razem podsmażamy. Wlewamy 200 ml bulionu i gotujemy całość około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, miętę i gotujemy kolejne 10 minut. Miksujemy krem i doprawiamy solą, mieszanką przypraw typu vegeta i pieprzem. Nalewamy porcje zupy do miseczek i posypujemy mozarellą. Uwielbiam cukinię a juz taką młodziutką to bym mogła jeść niemal codziennie. Lubię ją z makaronem i usmażoną w bułce tartej. Lubię zupy z jej udziałem - i właśnie dzisiaj chciałabym Wam pokazać krem z cukinii z dodatkiem świeżej mięty. Przepis pochodzi Od Kuby który prowadzi bloga www.kuba-pichci.pl. Krem jest przepyszny ja podłama go z mozarellą ale możne też tak jak zaproponował to Kuba z grzankami. Krem z cukinii z nutka mięty i mozatellą zgłaszam do akcji: - "Letni festiwal zup" który organizuje Pela [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne