Krem z cukini z nutką mięty i mozarellą


Składniki:

1 średnia cukinia
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
3 małe ziemniaki
2 średnie marchewki
500-750 ml bulionu warzywnego
garść świeżej mięty
3 łyżki jogurtu greckiego - zapomniałam dać
świeżo zmielony pieprz i sól
domowa mieszanka przypraw typu vegeta
ser mozarella


Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy chwilę na maśle. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewki - chwilę wszytsko razem podsmażamy.

Wlewamy 200 ml bulionu i gotujemy całość około 10 minut. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, miętę i gotujemy kolejne 10 minut.

Miksujemy krem i doprawiamy solą, mieszanką przypraw typu vegeta i pieprzem.
Nalewamy porcje zupy do miseczek i posypujemy mozarellą.



Uwielbiam cukinię a juz taką młodziutką to bym mogła jeść niemal codziennie.

Lubię ją z makaronem i usmażoną w bułce tartej. Lubię zupy z jej udziałem - i właśnie dzisiaj chciałabym Wam pokazać krem z cukinii z dodatkiem świeżej mięty.

Przepis pochodzi Od Kuby który prowadzi bloga www.kuba-pichci.pl.

Krem jest przepyszny ja podłama go z mozarellą ale możne też tak jak zaproponował to Kuba z grzankami.

Krem z cukinii z nutka mięty i mozatellą zgłaszam do akcji:
- "Letni festiwal zup" który organizuje Pela



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne