Sałatka brokułowa z serem feta, jajkiem i sosem czonskowym


Składniki:

1/2 średniego brokuła
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 srednia garść słonecznika
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz świeżo zmielony
odrobina cukru pudru
zioła do sałatek


Sposób przygotowania:

Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku i chwilę gotujemy. Odcedzamy i polewamy zimną wodą by zatrzymać proces gotowania. Ja lubię w sałatkach brokuły takie chrupiące.

Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki.
Ser kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni.

W miseczce łaczymy jogurt z majonezem, dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru pudru - ja zawsze do sosów czosnkowych dodaje ciut cukru pudu, podpowiedział mi kiedyś to Kurt Scheller gdy byłam u Niego w Akademii.

Układamy na talerzu brokuła, cząstki jajek, ser feta i posypujemy słnecznikiem.
Polewamy lekko sosem - a resztę sosu podajemy osobno.



Miałam w lodówce połówkę brokuła - został mi jak robiłam kotlety brokułowe.

Zobaczyłam u Kuby który prowadzi bloga www.kuba-pichci.pl... sałatkę z serem feta, jajkiem i sosem czosnkowym.
Smaki takie jak lubię i w lodówce miałam wszytskie składniki.

Zrobiłam więc sobie tą sałatkę wczoraj na obiad i wiecie co - jest pyszna.
To bardzo sycący posiłek - i już sprawdziłam, że wybornie także smakuje z kalafiorem.

Kuba :) wielkie dzięki za to iż prowadzisz bloga :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne