Sałatka brokułowa z serem feta, jajkiem i sosem czonskowymSkładniki: 1/2 średniego brokuła 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 srednia garść słonecznika 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz świeżo zmielony odrobina cukru pudru zioła do sałatek |
Sposób przygotowania: Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy do wrzątku i chwilę gotujemy. Odcedzamy i polewamy zimną wodą by zatrzymać proces gotowania. Ja lubię w sałatkach brokuły takie chrupiące. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w łódeczki. Ser kroimy w kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. W miseczce łaczymy jogurt z majonezem, dodajemy starty czosnek, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru pudru - ja zawsze do sosów czosnkowych dodaje ciut cukru pudu, podpowiedział mi kiedyś to Kurt Scheller gdy byłam u Niego w Akademii. Układamy na talerzu brokuła, cząstki jajek, ser feta i posypujemy słnecznikiem. Polewamy lekko sosem - a resztę sosu podajemy osobno. Miałam w lodówce połówkę brokuła - został mi jak robiłam kotlety brokułowe. Zobaczyłam u Kuby który prowadzi bloga www.kuba-pichci.pl... sałatkę z serem feta, jajkiem i sosem czosnkowym. Smaki takie jak lubię i w lodówce miałam wszytskie składniki. Zrobiłam więc sobie tą sałatkę wczoraj na obiad i wiecie co - jest pyszna. To bardzo sycący posiłek - i już sprawdziłam, że wybornie także smakuje z kalafiorem. Kuba :) wielkie dzięki za to iż prowadzisz bloga :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne