Sól z różą de luxeSkładniki: 12 g oczyszczonych płatków róży 100 g soli morskiej drobnej |
Sposób przygotowania: Płatki róży dokładnie rozcieramy w makutrze - tak by powstała z niej pasta. Do plastikowej miseczki wsypujemy sól i przekładamy utarte płatki. Rozcieramy drewnianą pałką aż róża dokładnie sie połączy z solą. Suszymy przykryte 1-2 dni w pomieszczeniu lub kilka godzin w cieniu podczas słonecznej pogody. Mam to szczęście, że nadal mogę zbierać płatki róży. Zrobiłam zapas cukru różanego i teraz chciałam jakoś inaczej spożytkowac płatki. Zobaczyłam, że jest sól różana taka do kąpieli. A może by tak zrobić taką sól do jedzenia pomyślałam sobie. Poszukałam trochę na zagranicznych blogach i znalazłam przepis u Myriam z bloga www.onceuponacakestad.com. Sól pięknie pachnie i ma taki cudownie różowy kolor :) Można ją wykorzystać do łososia czy do kuskusa - napewno jescze wynajdę wiele zastosowań. Dziewczyny tylko na mnie nie krzyczcie, że Was tak katuję tymi różami :) Sól różaną zgłaszam do akcji Pinkcake "Klub kwiatożerców". [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne