Sól z różą de luxe


Składniki:

12 g oczyszczonych płatków róży
100 g soli morskiej drobnej


Sposób przygotowania:

Płatki róży dokładnie rozcieramy w makutrze - tak by powstała z niej pasta.

Do plastikowej miseczki wsypujemy sól i przekładamy utarte płatki. Rozcieramy drewnianą pałką aż róża dokładnie sie połączy z solą.

Suszymy przykryte 1-2 dni w pomieszczeniu lub kilka godzin w cieniu podczas słonecznej pogody.



Mam to szczęście, że nadal mogę zbierać płatki róży. Zrobiłam zapas cukru różanego i teraz chciałam jakoś inaczej spożytkowac płatki.

Zobaczyłam, że jest sól różana taka do kąpieli. A może by tak zrobić taką sól do jedzenia pomyślałam sobie.

Poszukałam trochę na zagranicznych blogach i znalazłam przepis u Myriam z bloga www.onceuponacakestad.com.

Sól pięknie pachnie i ma taki cudownie różowy kolor :) Można ją wykorzystać do łososia czy do kuskusa - napewno jescze wynajdę wiele zastosowań.
Dziewczyny tylko na mnie nie krzyczcie, że Was tak katuję tymi różami :)

Sól różaną zgłaszam do akcji Pinkcake "Klub kwiatożerców".


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne