Chleb żytni na piwie


Składniki:

14 g świeżych drożdzy
1,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
1 łyżeczka kminku mielonego
1 łyżeczka soli
360 ml piwa
2 łyżki oleju
2 łyżki melasy


Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy wszytskie rodzaje mąk, sól i kminek.
W garnuszku lekko podgrzewamy piwo z melasą i olejem.

Do piwa dodajemy drożdze i mieszamy chwilę - uaważajcie bi piwo zacznie dośc mocno szumieć.
Płynne składniki wylewamy na mąki i wyrabiamy elastyczne nie klejące się ciasto.

Odstawiamy przykryte do podwojenia objętości.
Moje ciasto było dośc płynne więc przełożyłam je do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami żytnimi.
Odstawiamy do ponownego wyrastania do podwojenia objętości.

Wkładamay do nagrzanego do 175'C piekarnika i pieczemy 30 minut. Studzimy 10 minut w foremce a potem na kratce.



Kupiłam piwo niepasteryzowane i chciałam upiec chleb na piwie. Poszukałam na zaprzyjaźnionych blogach i u Dorotki z www.mojewypieki.blox.pl... znalazłam przepis.

Nie wiem dlaczego ale sądziłam, że do tego chleba jest potrzebny zakwas - nie był więc go suszę.
Wyjeżdzam na wakacje i w ten sposób będę miała zakwas po przyjeżdzie - sprawdziłam reaktywowany zakwas nadal ma się świetnie.
Upiekłam nawet na takim obudzonym zakwasie taterowca :)

A wracając do chleba na piwie - jest łatwy w przygotowaniu, i bardzo mięciutki i smaczny.
Posmak piwna jest lekko ale naprawdę lekko wyczuwalny.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne