Bułeczki lekko cytrynowe Weekendowa Piekarnia 81


Składniki:

100 g m±ki pszennej razowej
220 g m±ki pszennej
10 g ¶wieżych drożdży ¶wieżych
100 ml mleka
60 g cukru
60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
2 jajka
skórka starta z 1 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

M±kę wsypujemy do miski. Drożdze rozpuszczamy w 50 mleka z 1 łyżk± cukru. Odstawiamy by lekko się wzburzyły.

Dodajemy rozczyn do m±k wraz z pozostałymi składnikami. Pamiętajcie by resztę mleka dodawać stopniowo. wyrabiamy elastyczne ciasto.

Odstawiamy przykryte do podwojenia objeto¶ci - na około dwie godziny.
Następnie lekko zagniatamy i formujemy bułeczki. Ja podzieliłam ciasto na 10 porcji.

Układamy bułeczki na blaszcze wysmarowanej masłem. Odstawiamy do wyro¶nięcia na około1,5 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180-200'C i pieczemy około 30 minut.
Można przed pieczeniem posmarowac bułeczki masłem i posypać migdałami lub kruszonk± - ja posmarowałam wod± z cukrem.
Studzimy na kratce.



Gospodyni± letniego lipcowego wydania Weekendowej Piekarni jest Majanka która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl.
Zaproponowała nam bułeczki - podobne już kiedy¶ piekłam i badzo nam smakowały.

Wiedziałam, że tym razem też je upiekę. Piekłam w doborowym towarzystwie Jolci z bloga www.smakmojegodomu.blox.pl.
Jolciu dzięki i szykuj się na testowanie kamienia do domowego wypieku chleba :).

Bułeczki s± bardzo aromatyczne i smaczne - weĽmiemy je w podróż bo wła¶nie dzi¶ wyjeżdzamy w góry.

Tak więc jest to mój ostatni wpis przed wakacjami - żegnam się z Wami i obiecuję, że będę odpoczywać ale i gotować.

Więc zapraszam :)




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne