Bułeczki lekko cytrynowe Weekendowa Piekarnia 81Składniki: 100 g m±ki pszennej razowej 220 g m±ki pszennej 10 g ¶wieżych drożdży ¶wieżych 100 ml mleka 60 g cukru 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła 2 jajka skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: M±kę wsypujemy do miski. Drożdze rozpuszczamy w 50 mleka z 1 łyżk± cukru. Odstawiamy by lekko się wzburzyły. Dodajemy rozczyn do m±k wraz z pozostałymi składnikami. Pamiętajcie by resztę mleka dodawać stopniowo. wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy przykryte do podwojenia objeto¶ci - na około dwie godziny. Następnie lekko zagniatamy i formujemy bułeczki. Ja podzieliłam ciasto na 10 porcji. Układamy bułeczki na blaszcze wysmarowanej masłem. Odstawiamy do wyro¶nięcia na około1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 180-200'C i pieczemy około 30 minut. Można przed pieczeniem posmarowac bułeczki masłem i posypać migdałami lub kruszonk± - ja posmarowałam wod± z cukrem. Studzimy na kratce. Gospodyni± letniego lipcowego wydania Weekendowej Piekarni jest Majanka która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl. Zaproponowała nam bułeczki - podobne już kiedy¶ piekłam i badzo nam smakowały. Wiedziałam, że tym razem też je upiekę. Piekłam w doborowym towarzystwie Jolci z bloga www.smakmojegodomu.blox.pl. Jolciu dzięki i szykuj się na testowanie kamienia do domowego wypieku chleba :). Bułeczki s± bardzo aromatyczne i smaczne - weĽmiemy je w podróż bo wła¶nie dzi¶ wyjeżdzamy w góry. Tak więc jest to mój ostatni wpis przed wakacjami - żegnam się z Wami i obiecuję, że będę odpoczywać ale i gotować. Więc zapraszam :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne