Pancakes z brzoskwinią i syropem różanymSkładniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka maślanki 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1,5 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżka oleju 2 brzoskwinie syrop różany do polania |
Sposób przygotowania: Żółtka ubijamy z maślanką oraz olejem - tak niezbyt mocno. W drugiej misce ubijamy na sztywną białka. Łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy je do masy maślankowej. Dodajemy ubitą pianę i lekko ale dokładnie mieszamy. Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy. Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu. Przed podaniem polewmy syropem z róży. Bardzo lubię pancakes - teraz gdy mamy tyle świeżych owoców aż proszą się by je jeść z nimi. Tym razem zrobiłam je z brzoskwiniami - ale mogą być także z naktarynkami. Wyszły pyszne a syrop różany pasuje tutaj idelanie. Siedziałam sobie na balkonie i jadłam pancakes patrząc na wyłaniające się o poranku góry. Do tego kawa - czego chcieć więcej. Pancakes z brzoskwinią i syropem różanym zgłaszam do akjci Pinkcake "Klub kwiatożerców" [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne