Pancakes z brzoskwinią i syropem różanym


Składniki:

1 szklanka mąki
1 szklanka maślanki
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1,5 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka oleju

2 brzoskwinie
syrop różany do polania


Sposób przygotowania:

Żółtka ubijamy z maślanką oraz olejem - tak niezbyt mocno. W drugiej misce ubijamy na sztywną białka.

Łączymy wszystkie suche składniki i dodajemy je do masy maślankowej. Dodajemy ubitą pianę i lekko ale dokładnie mieszamy.

Brzoskwinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do ciasta i mieszamy.

Smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Przed podaniem polewmy syropem z róży.



Bardzo lubię pancakes - teraz gdy mamy tyle świeżych owoców aż proszą się by je jeść z nimi.

Tym razem zrobiłam je z brzoskwiniami - ale mogą być także z naktarynkami. Wyszły pyszne a syrop różany pasuje tutaj idelanie.

Siedziałam sobie na balkonie i jadłam pancakes patrząc na wyłaniające się o poranku góry. Do tego kawa - czego chcieć więcej.

Pancakes z brzoskwinią i syropem różanym zgłaszam do akjci Pinkcake "Klub kwiatożerców"


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne