Zupa ze świeżych pomidorów z bazylią


Składniki:

2 litry rosołu - mi został z poprzedniego dnia
2 łyżki suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
cukier do smaku
2 kg pomidorów - ja wykorzystałam te środki z pomidorów które suszyłam
ugotowany biały ryż
opcjonalnie śmietana


Sposób przygotowania:

Na początku muszę Wam wyjaśnić jak to jest z tymi pomidorami. Pomidorów było 2 kg ale całych.
Ja te środki z nich wydłubałam razem z mała ilością miąższu który był w środku - ale nie na ściankach, tylko tam gdzie są ziarenka.

Rosół mocno podgrzewamy i dodajemy do niego zmiksowane pomidory.
Doprawiamy bazylią i gotujemy 10 minut.

Na sam koniec dodajemy odrobinę cukru i gdy uznamy, że potrzeba to doprawiamy solą i pieprzem.

Do miseczki nakładamy ugotowany na sypko ryż i wlewamy zupę. Możecie dodać kleksa śmietany.



Gdy zabrałam się za suszenie pomidorów zostało mi sporo środków z nich - w lodówce stał rosół i już wiedziałam co z tego powstanie.

Zrobiłam zupę ze świeżych pomidorów - bardzo lubię taką zupę i robię ją latem. Dodaję do niej całe zmiksowane pomidory ale tym razem wykorzystałam środki i wiecie ta zupa wyszła tak samo pyszna jak ta z całych.

Tylko trzeba dodać ich ciut więcej niż gdybyśmy gotowali z całych pomidorów. Ale susząc pomidory mamy pod dostatkiem właśnie tych "niepotrzebnych" środków.

Ja lubię taką zupę bez śmietany ale możecie jej dodać jak wolicie.

Zupę ze świeżych pomidorów zgłaszam do "II festiwalu zupy" który prowadzi Pela.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne