Galaretka z czarnych porzeczek z różaną nutką


Składniki:

1/2 kg czarnych porzeczek
125 g zwykłego cukru minus 3 łyżki
3 łyżki cukru różanego
50 ml syropu z róży
3 g pektyny
300 ml wody


Sposób przygotowania:

Porzeczki obieramy i wrzucamy do garnka. Wlewamy 150 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy z 5 minut dobrze ugniatając owoce.

Przecieramy owoce przez sitko ( ja odciskałam je przez pieluchę by
odzyskać go jak najwięcej) i dodajemy do soku sok z róży - ponownie
zagotowujemy.

Pektynę mieszamy z 4 łyżkami cukru i wsypujemy do soku. Gotujemy ciągle
mieszając 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i mieszamy gotując do całkowitego
rozpuszczenia się cukru.

Przelewamy do słoików i stawiamy do góry nogami na 15 minut.



Robiąc tą galaretkę stałyśmy razem w kuchni z Alicją vel Margot z bloga www.kuchnialaicji.blogspot.com. Stałyśmy, mieszałyśmy i przecierałyśmy jak wróżki które robią magiczną miksturę. :)

Przepis wymyśliłam i powiem Wam galarteką jest przepyszna, aromat róży jest wyczuwalny i wspaniale współgra z czarnymi porzeczkami.

Z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 200 ml i kilka łyżek galaretki do natychmiastowego zjedzenia.

Alicjo było mi bardzo ale to bardzo miło przygotować z Tobą galaretkę - Kochana a cukru nie oszczędzaj aż tak :)najwyżej się wyśle ponownie :)

Galartekę zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne