Galaretka z czarnych porzeczek z różaną nutkąSkładniki: 1/2 kg czarnych porzeczek 125 g zwykłego cukru minus 3 łyżki 3 łyżki cukru różanego 50 ml syropu z róży 3 g pektyny 300 ml wody |
Sposób przygotowania: Porzeczki obieramy i wrzucamy do garnka. Wlewamy 150 ml wody i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy z 5 minut dobrze ugniatając owoce. Przecieramy owoce przez sitko ( ja odciskałam je przez pieluchę by odzyskać go jak najwięcej) i dodajemy do soku sok z róży - ponownie zagotowujemy. Pektynę mieszamy z 4 łyżkami cukru i wsypujemy do soku. Gotujemy ciągle mieszając 3-4 minuty. Wsypujemy cukier i mieszamy gotując do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Przelewamy do słoików i stawiamy do góry nogami na 15 minut. Robiąc tą galaretkę stałyśmy razem w kuchni z Alicją vel Margot z bloga www.kuchnialaicji.blogspot.com. Stałyśmy, mieszałyśmy i przecierałyśmy jak wróżki które robią magiczną miksturę. :) Przepis wymyśliłam i powiem Wam galarteką jest przepyszna, aromat róży jest wyczuwalny i wspaniale współgra z czarnymi porzeczkami. Z podanej ilości składników otrzymałam dwa słoiczki po 200 ml i kilka łyżek galaretki do natychmiastowego zjedzenia. Alicjo było mi bardzo ale to bardzo miło przygotować z Tobą galaretkę - Kochana a cukru nie oszczędzaj aż tak :)najwyżej się wyśle ponownie :) Galartekę zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne