Kompot z wiśni z waniliową nutką podany z cytryną


Składniki:

1 kg wiśni
2-2,5 litra wody
1 laska wanilii
cukier brązowy demerara do smaku

kilka plasterków cytryny


Sposób przygotowania:

Wiśnie dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka.
Zalewamy wodą, dodajemy cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii.
Gotujemy około 15 minut.

Kompot przecedzamy i schładzamy w lodówce. Do każdej szklanki wrzucamy plasterek cytryny i nalewamy kompotu.
Podajemy ze słomką.



Kompot z wiśni to smak mojego dzieciństwa - pamiętam jak w piwniecy stały rzędy słoików z wiśniowym kompotem.

Lubię go do dziś ale zaproponuję Wam moją wersję takiego kompotu.
Nie jest ona zbyt wyszukana ale najważniejsze, że bardzo smaczna i doskonale gasząca pragnienie.

Ja piję kompoty dobrze schłodzone - ale równie dobrze można wypić kompot na ciepło.

Teraz tak sobie myślę, że można zrobić z brązowego cukru karmel a następnie go rozpuścić w wodzie. Napewno nadałby on bardzo ciekawego smaku - i następnym razem gotując kompot wiśniowy tak zrobię.

I poinformuję Was o moim eksperymencie :)

Kompot z wiśni zgłaszam do akcji "Kwitnąca wiśnia" którą w tym roku wziała pod swoje skrzydła Mirabelka.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne