Kompot z wiśni z waniliową nutką podany z cytrynąSkładniki: ![]() 2-2,5 litra wody 1 laska wanilii cukier brązowy demerara do smaku kilka plasterków cytryny |
Sposób przygotowania: Wiśnie dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy cukier i przekrojoną na pół laskę wanilii. Gotujemy około 15 minut. Kompot przecedzamy i schładzamy w lodówce. Do każdej szklanki wrzucamy plasterek cytryny i nalewamy kompotu. Podajemy ze słomką. Kompot z wiśni to smak mojego dzieciństwa - pamiętam jak w piwniecy stały rzędy słoików z wiśniowym kompotem. Lubię go do dziś ale zaproponuję Wam moją wersję takiego kompotu. Nie jest ona zbyt wyszukana ale najważniejsze, że bardzo smaczna i doskonale gasząca pragnienie. Ja piję kompoty dobrze schłodzone - ale równie dobrze można wypić kompot na ciepło. Teraz tak sobie myślę, że można zrobić z brązowego cukru karmel a następnie go rozpuścić w wodzie. Napewno nadałby on bardzo ciekawego smaku - i następnym razem gotując kompot wiśniowy tak zrobię. I poinformuję Was o moim eksperymencie :) Kompot z wiśni zgłaszam do akcji "Kwitnąca wiśnia" którą w tym roku wziała pod swoje skrzydła Mirabelka. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne