Ciasto z maślanki z wiśniami i kruszonkąSkładniki: ![]() 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kruszonka: 90 g mąki pszennej 50 g cukru pudru - pomyliłam się i dałam zwykły :) 50 g masła kilka kropli esencji migdałowej wydrylowane wiśnie - ja użyłam ich około 20 dkg |
Sposób przygotowania: W dużej misce łączymy suche składniki. W drugiej natomiast wszystkie płynne które wlewamy do suchych. Całość dokładnie mieszamy łyżką by powstało gładkie dość gęste ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub margaryną i wylewamy ciasto. Na górę ciasto wtykamy wiśnie lekko je dociskając. Przygotowujemy kruszonkę - na połączony cukier puder z mąką wylewamy roztopione i lekko przestudzone masło. Mieszamy by składniki się połączyły i posypujemy ciasto. Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 35-50 minut. Moje ciasto piekło się około 50 minut. Uwielbiam ciasta z wiśniami - ja chyba w ogóle lubię wiśnie. W lodówce miałam maślankę i pamiętam, że ostatnimi czasy na blogach dość często pojawiało się ciasto maślankowe. Kupiłam wiśnie bo robiłam z nich tzw. Cusia :) a przy okazji upiekłam ciasto z wiśniami na maślance. Skorzystałam z przepisu Majanki która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl. Ciasto bardzo szybko się robi i można do niego wykorzystać dowolne owoce. Ciasto bardzo nam posmakowało i sądzę, że będzie częstym gościem na moim letnim stole - no nie tylko bo już planuję zrobić je ze śliwkami. Ciasto z maślanki z wiśniami zgłaszam do akcji "Kwitnąca wiśnia" którą organizuje w tym roku Mirabelka. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne