Ciasto z maślanki z wiśniami i kruszonką


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
3 jajka
1 szklanka cukru pudru 2 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Kruszonka:
90 g mąki pszennej
50 g cukru pudru - pomyliłam się i dałam zwykły :)
50 g masła
kilka kropli esencji migdałowej

wydrylowane wiśnie - ja użyłam ich około 20 dkg


Sposób przygotowania:

W dużej misce łączymy suche składniki.
W drugiej natomiast wszystkie płynne które wlewamy do suchych.

Całość dokładnie mieszamy łyżką by powstało gładkie dość gęste ciasto.
Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem lub margaryną i wylewamy ciasto.

Na górę ciasto wtykamy wiśnie lekko je dociskając.

Przygotowujemy kruszonkę - na połączony cukier puder z mąką wylewamy roztopione i lekko przestudzone masło.
Mieszamy by składniki się połączyły i posypujemy ciasto.

Wkładamy ciasto do nagrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy 35-50 minut. Moje ciasto piekło się około 50 minut.



Uwielbiam ciasta z wiśniami - ja chyba w ogóle lubię wiśnie.
W lodówce miałam maślankę i pamiętam, że ostatnimi czasy na blogach dość często pojawiało się ciasto maślankowe.

Kupiłam wiśnie bo robiłam z nich tzw. Cusia :) a przy okazji upiekłam ciasto z wiśniami na maślance.
Skorzystałam z przepisu Majanki która prowadzi bloga www.majanaboxing.blox.pl.

Ciasto bardzo szybko się robi i można do niego wykorzystać dowolne owoce.
Ciasto bardzo nam posmakowało i sądzę, że będzie częstym gościem na moim letnim stole - no nie tylko bo już planuję zrobić je ze śliwkami.

Ciasto z maślanki z wiśniami zgłaszam do akcji "Kwitnąca wiśnia" którą organizuje w tym roku Mirabelka.





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne