Wiśnie w czekoladzieSkładniki: 1 kg wiśni (już wydrylowane) 30 dkg cukru 2 łyżki cukru z naturalną wanilią 10 dkg gorzkiej czekolady 3 łyżki kakao 25 ml syropu z róży |
Sposób przygotowania: Wiśnie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrami. Odstawiamy na 1-2 godziny by puściły sok. Pestki z wiśni zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Gotujemy razem z owocami około godzinę. Odstawiamy do następnego dnia. Ponownie gotujemy tak by sok z owoców zredukował się o 2/3. Miksujemy blenderem zawartość garnka. Do gorących wiśni wsypujemy kakao i ścieramy czekoladę. Teraz musimy jeszcze pogotować by wiśnie nabrały odpowiedniej konsystencji - ja gotowałam tak z 15 minut bo moje wiśnie miały dość sporo soku. Na sam koniec wlewamy syrop z róży, całość mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy na zakrętce do całkowitego ostygnięcia. Pamiętacie pisałam Wam o cosiu wiśniowym który planowałam zrobić. To właśnie On - pyszny, wiśniowy o lekko wyczuwalnym posmaku róży i mocno czekoladowy. Niebo w gębie mówiąc prostym językiem. Ale ten cus wiśniowy jest wyjątkowy - dedykuję go Bei za to, że jest dla mnie nieustającą inspiracją. Beatko dziękuję Kochana :) A moje wiśnie w czekoladzie zgłaszam do akcji: - "Kwitnąca wiśnia" którą w tym roku organizuje Mirabelka - "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne