Wiśnie w czekoladzie


Składniki:

1 kg wiśni (już wydrylowane)
30 dkg cukru
2 łyżki cukru z naturalną wanilią
10 dkg gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
25 ml syropu z róży


Sposób przygotowania:

Wiśnie wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrami. Odstawiamy na 1-2 godziny by puściły sok.

Pestki z wiśni zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Gotujemy razem z owocami około godzinę.

Odstawiamy do następnego dnia. Ponownie gotujemy tak by sok z owoców zredukował się o 2/3.

Miksujemy blenderem zawartość garnka. Do gorących wiśni wsypujemy kakao i ścieramy czekoladę.

Teraz musimy jeszcze pogotować by wiśnie nabrały odpowiedniej konsystencji - ja gotowałam tak z 15 minut bo moje wiśnie miały dość sporo soku.

Na sam koniec wlewamy syrop z róży, całość mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy i stawiamy na zakrętce do całkowitego ostygnięcia.



Pamiętacie pisałam Wam o cosiu wiśniowym który planowałam zrobić. To właśnie On - pyszny, wiśniowy o lekko wyczuwalnym posmaku róży i mocno czekoladowy. Niebo w gębie mówiąc prostym językiem.

Ale ten cus wiśniowy jest wyjątkowy - dedykuję go Bei za to, że jest dla mnie nieustającą inspiracją.

Beatko dziękuję Kochana :)

A moje wiśnie w czekoladzie zgłaszam do akcji:
- "Kwitnąca wiśnia" którą w tym roku organizuje Mirabelka

- "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne