Suszone płatki róży i cukier puder różany


Składniki:

płatki róży
cukier


Sposób przygotowania:

Z płatków zebranych w czasie słonecznego dnia obrywamy białe końcówki.
Ale ich nie wyrzucamy - przesypujemy je do miseczki i suszymy w cienie w ciepłym miejscu - będziemy mieli z nich cudownie pachnące pot-pourri.

Płatki róży układamy jedną warstwą na tacy i suszymy także w cieniu by nie straciły koloru. Po wysuszeniu trzymamy je w zakręconym słoiczku w ciemnym miejscu.

Aby uzyskać cukier puder różany mielimy w młynku ususzone płatki róży z cukrem kryształem lub mielimy cukier różany.
Trzymamy w zakręconym słoiczku.



To najprostszy przepis z wykorzystaniem płatków róży - ale skoro jeszcze mam do nich dostęp więc zrobiłam suszone płatki róży.

Pięknie się ususzyły, nie straciły wcale swojego purpurowego koloru.

Cukier puder różany powstał przez czysty przypadek. Piekłam ciasteczka serowe i zmieliłam cukier różany - efekt powalający. Ciasteczka nabrały takiego szlachetnego szlifu, pięknie pachniały i smakowały wybornie.

Cukier puder różany wyszedł blado różowy - sądzę, ze gdyby dało się suszonych płatków byłby bardziej różowy.

Suszone płatki róży i cukier puder różany zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne