Papryka suszona na słońcu w oliwie z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki


Składniki:

5 dużych czerwonych papryk
250 ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
natka z pietruszki świeża - ja na słoiczek dałam 4 dość spore listki
zioła prowansalskie - 1 łyżeczka taka z czubkiem na słoiczek
sól


Sposób przygotowania:

Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy i usuwamy gniazda nasienne oraz białe błonki.
Kroimy ja na pół a potem w zależności od wielkości na 3 lub 4 kawałki - ja kroję tak by były takie podłużne.

Układamy je na ruszcie z piekarnika - na tej kratce - lekko solimy.
Dolną blachę wykładamy folią aluminiową - tą jaśniejszą stroną do góry.
Na blachę z folia kładziemy ruszt z papryką. Suszymy na słońcu około 5 dni.

Gdy papryka jest już sucha - możecie ją wysuszyć bardziej lub mniej, tylko pamiętajcie by nie były to ususzone skórki same :) - wkładamy ja dość ciasno do słoików. Wsypujemy po łyżeczce ziół prowansalskich i odrobinie soli.

Przygotowujemy na każdy słoiczek około 100-150 ml oliwy (wszystko zależy od wielkości słoiczków).
Oliwę wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy i dodajemy dwa ząbki czosnku pokrojone w plasterki.
Ponownie chwile smażymy i wrzucamy listki natki - czekamy kilka sekund aż natka zacznie się smażyć.

Oliwą zalewamy papryki ułożone w słoiczkach - czekamy chwilę lekko dociskając łyżeczką paprykę by usunąć jak najwięcej powietrza.

Zakręcamy słoiczki i ustawiamy na zakrętkach. Studzimy i odstawiamy do przegryzienia się.



Suszona papryka na słońcu powstała inspirowana suszonymi pomidorami - bo skoro pomidorki się suszy więc ja pomyślałam by ususzyć czerwoną paprykę.

Zrobiłam na początek jeden słoiczek i po otwarciu go po kilku dniach wiedziałam, że muszę zrobić jej więcej.

Papryka jest przepyszna, słodkawa od suszenia a czosnek nadaje jej pazura, czuć smak natki i ziół prowansalskich.

Oliwa paprykowa która pozostaje po zjedzeniu suszonej papryki jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek. Tak więc mamy dwa produkty które są moim odkryciem tego lata.

Moja papryka suszona na słońcu w oliwie z oliwek z czosnkiem i natką pietruszki jest hitem który zgłaszam do akcji "Paprykujemy" którą prowadzi Shinju.






[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne