Krem ze świeżych pomidorów i selera z grzankami maślanymi


Składniki:

2 duże pomidory
3 ziemniaki
1-2 małe marchewki
1 mały seler
2 gałązki selera z liśćmi
2 cm kawałek pora
sól
cukier
pieprz ziołowy
natka pietruszki
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
grzanki maślane mocno czosnkowe


Sposób przygotowania:

Ziemniaki, seler i marchewkę obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki.
Pora siekamy i dodajemy do warzyw w garnku.

Całość zalewamy wodą tak z 2cm ponad wysokość warzyw. Wrzucamy gałązki selera, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15-20 minut.

Pod koniec dodajemy pokrojonego pomidora i gotujemy dosłownie kilka minut. Wyjmujemy gałązki selera, liście laurowe i ziele angielskie.
Miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.

Nalewamy do miseczek, na górę układamy maślane grzanki mocno czosnkowe i posypujemy natką pietruszki.
Grzanki zrobiłam wg. tego przepisu www.ewelosa.pl/?przepisy,0,18,w,00...



Krem ze świeżych pomidorów powstał przez czysty przypadek - przyznam się Wam nie chciało mi się iść do sklepu a w domu miałam tylko dwie marchewki, selera i kawałek pora.

Ale pomidorów miałam dużo więc chwila zastanowienia i wiedziałam co zrobię.

Krem jest pyszny i coraz częściej dochodzę do wniosku, że bardzo improwizowane gotowanie jest mega smaczne.

Grzanki maślane mocno czosnkowe wspaniale współgrają z kremem i sprawiają, że jest syty.

Krem ze świeżych pomidorów i selera z grzankami maślanymi zgłaszam do akcji "II letni festiwal zupy" który organizuje Pela.



[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne