Jajecznica z cukinią


Składniki:

2 jajka
1/2 małej cukinii
1 łyżka masła
sól
pieprz ziołowy
odrobina czosnku


Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku mniejszym niż 1 cm.

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cukinię. Smażymy kilka minut często mieszając.

Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Smażymy jajecznicę do konsystencji jaką lubimy - ja muszę mieć całkowicie ścięte białko.
Podajemy z pieczywem.



Lubię cukinię więc postanowiłam zrobić z nią sobie letnie, pyszne śniadanie.
A co może być lepszego niż jajecznica na śniadanie i to jeszcze z cukinią.

Sezon cukiniowy w pełni więc korzystajcie z tych pysznych i zdrowych zielonych smakowitości.

Jajecznica z cukinią jest syta, lekka i bardzo smaczna.

To moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne