Jajecznica z cukiniąSkładniki: 2 jajka 1/2 małej cukinii 1 łyżka masła sól pieprz ziołowy odrobina czosnku |
Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kostkę o boku mniejszym niż 1 cm. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cukinię. Smażymy kilka minut często mieszając. Wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i posypujemy czosnkiem. Smażymy jajecznicę do konsystencji jaką lubimy - ja muszę mieć całkowicie ścięte białko. Podajemy z pieczywem. Lubię cukinię więc postanowiłam zrobić z nią sobie letnie, pyszne śniadanie. A co może być lepszego niż jajecznica na śniadanie i to jeszcze z cukinią. Sezon cukiniowy w pełni więc korzystajcie z tych pysznych i zdrowych zielonych smakowitości. Jajecznica z cukinią jest syta, lekka i bardzo smaczna. To moja pierwsza propozycja w ramach akcji "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne