Miód różanySkładniki: ![]() 600 ml wody 500 g miodu |
Sposób przygotowania: Płatki róży zalewamy prawie wrzątkiem - ja zagotowałam wodę i dosłownie odczekałam minutę. Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy dokładnie płatki, filtrujemy napar przez gazę. Dodajemy miód, gotujemy i zbieramy szumowiny których jest dość sporo. Mój miód ma konsystencję gęstego syropu. Chciałabym podziękować Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... i przysłała mi przepis na ten miód :) - przepis pochodzi z gazety "Czwarty wymiar". Wiedziałam, że go zrobię. W tym roku róża jest kwiatem z którego udało mi się przygotować bardzo dużo wspaniałych, aromatycznych przepisów. Zasługuje w pełni na swoją nazwę królowa kwiatów. Miód różany na piękną rubinową barwę, wspaniały zapach i jest bardzo smaczny. Jak się dowiedziałam od Charlotte miód z płatkami róży uspokaja, łagodzi przemęczenie i pomaga przy przeziębieniach. Swój miód z różą zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne