Miód różany


Składniki:

160 g obranych płatków róży
600 ml wody
500 g miodu


Sposób przygotowania:

Płatki róży zalewamy prawie wrzątkiem - ja zagotowałam wodę i dosłownie odczekałam minutę.

Przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odciskamy dokładnie płatki, filtrujemy napar przez gazę.

Dodajemy miód, gotujemy i zbieramy szumowiny których jest dość sporo. Mój miód ma konsystencję gęstego syropu.



Chciałabym podziękować Charlotte która prowadzi bloga www.cukierniczekreacje.blox.pl... i przysłała mi przepis na ten miód :) - przepis pochodzi z gazety "Czwarty wymiar". Wiedziałam, że go zrobię.

W tym roku róża jest kwiatem z którego udało mi się przygotować bardzo dużo wspaniałych, aromatycznych przepisów. Zasługuje w pełni na swoją nazwę królowa kwiatów.

Miód różany na piękną rubinową barwę, wspaniały zapach i jest bardzo smaczny.
Jak się dowiedziałam od Charlotte miód z płatkami róży uspokaja, łagodzi przemęczenie i pomaga przy przeziębieniach.

Swój miód z różą zgłaszam do akcji "Klub kwiatożerców" którą prowadzi Pinkcake.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne