Ocet z jeżyn


Składniki:

250 g jeżyn
250 ml octu jabłkowego 6 %
10 dkg cukru


Sposób przygotowania:

Jeżyny dokładnie myjemy, wrzucamy do słoika, zalewamy octem i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka godzin.
Moje zalane jeżyny stały w cieniu na balkonie ( temperatura powietrza 40'C).

Następnie odcedzamy jeżyny dokładnie je odciskając. Owocowy ocet wlewamy do garnka ze stali nierdzewnej, dodajemy cukier i gotujemy 5 minut na najmniejszym ogniu zbierając szumowiny.

Gorący przelewamy do buteleczki i zakręcamy. Zawekowany ocet z jeżyn trzymamy w piwnicy ale gdy go otworzymy to w lodówce.



Jakiś czas temu nazbierałam jeżyn i myślałam co z nich zrobić. Za mało ich było na konfiturę czy dżem padło więc na ocet - kilka dni wcześniej zrobiłam ocet z róży i ocet jeżynowy sam do głowy wpadł.

Przeszukałam internet ale tam był ocet który wydawał mi się jakiś dziwny było w nim prawie kilogram cukru.

Zmieniłam przepis i powstał mój ocet jeżynowy - o pięknej ciemnej barwie, nie słodki i pachnący jeżynami.

Łyżeczka octu rozpuszczona w szklance wody jest lekiem na bolesne ranki w ustach albo bolące gardło.

Gdy zimą złapie nas przeziębienie, bierzemy parę łyżek octu do szklanki gorącej wody, wciskamy sok z cytryny, słodzimy miodem i wypijamy.

Latem podczas upałów możemy zrobić z niego doskonały napój chłodzący - wystarczy wymieszać odrobinę octu jeżynowego z wodą.

Ocet z jeżyn zgłaszam do "akcji przetwory 2010" którą prowadzi Kasandraa6.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne