Ananasy z cukinii


Składniki:

Ananasy z cukinii 1,5 kg obranej cukinii - tzn. obranej ze skórki i usuniętym tym gąbczastym z nasionkami
3/4 kg cukru
250 ml soku ananasowego
3 łyżeczki kwasku - ja dałam sok z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
2 goździki
mały kawałek cynamonu
2 litry wody
skórka z 1 cytryny


Sposób przygotowania:

Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
W drugim garnku przygotowujemy syrop zagotowując razem wodę, cukier, sok ananasowy, sok z cytryny lub kwasku.
Dodajemy goździki i cynamon i mieszamy gotując aż cukier całkowicie się rozpuści.

Lekko studzimy i dodajemy skórkę cytrynową - ja ją pokroiłam w takie większe kawałki by było łatwiej ja później wyłowić.
Wlewamy ekstrakt waniliowy i całym syropem zalewamy pokrojona cukinię. Odstawiamy cukinię w syropie na 12 godzin.

Następnego dnia wyjmujemy cukinię i przekładamy dość ciasno do słoików.
Z syropu wyjmujemy goździki, cynamon i skórkę cytrynową.

syropem zalewamy cukinię w słoikach tak by była nim całkowicie przykryta.
Pozostały sok rozlewamy do słoików lub butelek - będzie jako sok do wody.

Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjmujemy słoiki, odwracamy - stawiamy je na zakrętkach, przykrywamy ręcznikiem i trzymamy w nim aż wystygną.



Dostałam cukinię trochę zjadałam, zrobiłam sobie jajecznice z cukinią na śniadanie ale zostało jej jeszcze dość sporo.

Postanowiłam zrobić ananasy z cukinii i tutaj z pomocnym przepisem przyszła Kasandraa6 która prowadzi bloga www.magiawkuchni.blox.pl.

Trudno mi powiedzieć jak smakuje ananas zrobiony z cukinii bo robię go pierwszy raz ale powiem Wam, ze spróbowałam takiego który stał w słoiku tydzień i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze jest bardzo smaczny.

A sok który zostaje jest wyborny po rozcieńczeniu go z wodą.

Ananasy z cukinii dodaję do akcji:
- "Cukiniowy sierpień 2020" której patronuje Parmelia

- "Akcji przetwory 2010" której patronuje Kasandraa6.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne