Ananasy z cukiniiSkładniki: 1,5 kg obranej cukinii - tzn. obranej ze skórki i usuniętym tym gąbczastym z nasionkami 3/4 kg cukru 250 ml soku ananasowego 3 łyżeczki kwasku - ja dałam sok z cytryny 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 goździki mały kawałek cynamonu 2 litry wody skórka z 1 cytryny |
Sposób przygotowania: Cukinie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. W drugim garnku przygotowujemy syrop zagotowując razem wodę, cukier, sok ananasowy, sok z cytryny lub kwasku. Dodajemy goździki i cynamon i mieszamy gotując aż cukier całkowicie się rozpuści. Lekko studzimy i dodajemy skórkę cytrynową - ja ją pokroiłam w takie większe kawałki by było łatwiej ja później wyłowić. Wlewamy ekstrakt waniliowy i całym syropem zalewamy pokrojona cukinię. Odstawiamy cukinię w syropie na 12 godzin. Następnego dnia wyjmujemy cukinię i przekładamy dość ciasno do słoików. Z syropu wyjmujemy goździki, cynamon i skórkę cytrynową. syropem zalewamy cukinię w słoikach tak by była nim całkowicie przykryta. Pozostały sok rozlewamy do słoików lub butelek - będzie jako sok do wody. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 20 minut od momentu zagotowania się wody. Wyjmujemy słoiki, odwracamy - stawiamy je na zakrętkach, przykrywamy ręcznikiem i trzymamy w nim aż wystygną. Dostałam cukinię trochę zjadałam, zrobiłam sobie jajecznice z cukinią na śniadanie ale zostało jej jeszcze dość sporo. Postanowiłam zrobić ananasy z cukinii i tutaj z pomocnym przepisem przyszła Kasandraa6 która prowadzi bloga www.magiawkuchni.blox.pl. Trudno mi powiedzieć jak smakuje ananas zrobiony z cukinii bo robię go pierwszy raz ale powiem Wam, ze spróbowałam takiego który stał w słoiku tydzień i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, ze jest bardzo smaczny. A sok który zostaje jest wyborny po rozcieńczeniu go z wodą. Ananasy z cukinii dodaję do akcji: - "Cukiniowy sierpień 2020" której patronuje Parmelia - "Akcji przetwory 2010" której patronuje Kasandraa6. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne