Cukier miętowySkładniki: 80 dkg cukru - ja użyłam takiego drobnego 4 łyżki suszonej mięty 2 gałązki suszonej mięty |
Sposób przygotowania: Miętę dzielimy na dwie porcje. Mielimy każdą z nich z 3 łyżkami cukru. Do dużego słoika wsypujemy warstawami drobny cukier i ten zmielony z mietą. Górną warstwę ma stanowić cukier biały. Na samą górę kładziemy ususzone gałazki mięty bo dawały aromat. Zamykamy i trzymamy w ciemnym miejscu. Ogladałam cudowne zdjęcia u Zawszepolki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... - zachwycił mnie przepis na cukier waniliowy i lawendowy. Ja owszem robię też takie aromatyzowane cukru ale nie mieliłam nigdy wanilii i lawendy do nich. Pod wpływem chwili i sporego zapasu świeżo ususzonej miety wpadłam na pomysł by zrobic cukier miętowy. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Cukier już w fazie przygotowania pachniał wspaniale i tak ładnie wygląda w słoiku. Już wymyśliłam by go dodać do muffinek, ciasteczek czy zrobic po ponownym zmieleniu cukier puder miętowy :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne