Cukier miętowy


Składniki:

80 dkg cukru - ja użyłam takiego drobnego
4 łyżki suszonej mięty
2 gałązki suszonej mięty


Sposób przygotowania:

Miętę dzielimy na dwie porcje. Mielimy każdą z nich z 3 łyżkami cukru.

Do dużego słoika wsypujemy warstawami drobny cukier i ten zmielony z mietą.
Górną warstwę ma stanowić cukier biały.

Na samą górę kładziemy ususzone gałazki mięty bo dawały aromat. Zamykamy i trzymamy w ciemnym miejscu.



Ogladałam cudowne zdjęcia u Zawszepolki która prowadzi bloga www.table-table.blogspot.com... - zachwycił mnie przepis na cukier waniliowy i lawendowy.

Ja owszem robię też takie aromatyzowane cukru ale nie mieliłam nigdy wanilii i lawendy do nich.

Pod wpływem chwili i sporego zapasu świeżo ususzonej miety wpadłam na pomysł by zrobic cukier miętowy. Jak pomyślałam tak zrobiłam.

Cukier już w fazie przygotowania pachniał wspaniale i tak ładnie wygląda w słoiku.

Już wymyśliłam by go dodać do muffinek, ciasteczek czy zrobic po ponownym zmieleniu cukier puder miętowy :)


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne