Bigos z cukinii


Składniki:

Bigos z cukinii 2-3 małe cukinie lub jedna duża
20-30 dkg kiełbasy
1-2 małe cebule
2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 2-3 świeże pomidory
2 ząbki czosnku
sól
pieprz ziołowy
odrobina ostrej papryki


Sposób przygotowania:

Cukinię dokładnie myjemy i obieramy jeżeli mamy duża cukinię - usuwamy także z niej środki z pestkami.
Jeżeli mamy młode cukinie to kroimy je talarki grubości około 1cm a następnie na pół.

Wrzucamy do garnka i gotujemy az cukinia będzie miękka.
Na patelni podsmażamy cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Kiełbasę kroimy w kostkę i dobrze wysmażamy na tej samej patelni co smażyła się cebula. Wrzucamy do miękkiej cukinii.

Całość dokładnie mieszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy - lub jeżeli chcemy dodać świeże pomidory to sparzamy je, obieramy skórkę i kroimy w kostkę.

Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i odrobiną ostrej papryki. Można także dodać odrobinkę cukru dla smaku.



Bigos z cukinii jest w mojej rodzinie od lat - robiła go moja babcia, robi go moja mama i robię go ja.

Nie wiem dlaczego ta potrawa nosi nazwę bigosu nie pytajcie mnie o to - to jest poprostu bigos z cukinii i już. :)

To bardzo szybkie w wykonaniu danie, iście letnie i bardzo smaczne.
Podaję je z bagietką lub pajdą swojskiego domowego chleba.

Nie jadłam go kilka lat i moja mama po powrocie z wyprawy w góry szybko zrobiła bigos z cukinii - nie muszę chyba Wam pisać jak nam smakował.

Bigos z cukinii jest moją ostatnia propozycją w ramach akcji "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia.


[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne