Udka z grilla z ziołami prowansalskimi i czosnkiemSkładniki: 3-4 całe udka z kurczaka - my dodaliśmy jeszcze kilka skrzydełek Marynata: 6-7 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu Kühne winno-spirytusowego ziołowego 3 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki ziół prowansalskich 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki soli |
Sposób przygotowania: Udka dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w dośc sporej misce - takiej która ma dodatkowo przykrywkę. Do słoika wlewamy oliwe z oliwek, ocet ziołowy, dodajemy musztardę, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Zakręcamy słoik i chwilę dobrze nim potrząsamy. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastreki i ibkładamy nią udka. Zalewamy tak przygotowane mięso naszą marynatą i dokładnie wymieszać - wybaczcie ale najlepiej zrobić to łapkami :). Odstawiamy na 12-24 godziny by udka się zamarynowały i przeszły smakami i aromatami. Pieczemy na tackach grilllowych na grillu około 40 minut - sprawdzajcie czy po ukłuciu nie wypływa czerwony sok, jeżeli nie to udka są dobre. Podajemy z bagietka i misą sałat. Udka z grilla przygotował mój brat Grzegorz gdy jechaliśmy nad Jezioro Międzybrodzkie które jest usytuowane u stóp góry Żar. Wyjazd był bardzo udany, pogoda dopisała :) Udka i skrzydełka wyszły rewelacyjne, bardzo aromatyczne. Po całodniowym pobycie nad woda i pływaniu nie muszę chyba pisać jak mam bardzo smakowały :) Udka z grilla z ziołami prowansalskimi i czosnkiem zgłasdzam do akcji "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi Msbella oraz do konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” który prowadzi Dorotka Bulbiak z bloga www.pozytywnakuchnia.pl. Sponsorem nagród w tym konkursie jest firma Kühne www.kuehne.pl... z której gamy produktów wykorzystałam ocet winno-spirytusowy ziołowy http://kuehne.pl/pl/products/27/32/de... oraz strony www.grillstone.pl... oraz www.pizzastone.pl. Lato to pora roku kiedy człowieka ciągnie na świeże powietrze, ma ochotę na grilowanie z rodziną i przyjaciółmi. Ja bardzo lubię takie spotkania ale mam taką możliwość tylko gdy jestem u mamy w wakacje. Daletego korzystam jak tylko mogę :) [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne