Udka z grilla z ziołami prowansalskimi i czosnkiem


Składniki:

3-4 całe udka z kurczaka - my dodaliśmy jeszcze kilka skrzydełek

Marynata:
6-7 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu Kühne winno-spirytusowego ziołowego
3 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka musztardy
1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Udka dokładnie myjemy i osuszamy. Układamy w dośc sporej misce - takiej która ma dodatkowo przykrywkę.

Do słoika wlewamy oliwe z oliwek, ocet ziołowy, dodajemy musztardę, sól, zioła prowansalskie i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Zakręcamy słoik i chwilę dobrze nim potrząsamy.

Cebulę obieramy i kroimy w pół plastreki i ibkładamy nią udka. Zalewamy tak przygotowane mięso naszą marynatą i dokładnie wymieszać - wybaczcie ale najlepiej zrobić to łapkami :).

Odstawiamy na 12-24 godziny by udka się zamarynowały i przeszły smakami i aromatami.

Pieczemy na tackach grilllowych na grillu około 40 minut - sprawdzajcie czy po ukłuciu nie wypływa czerwony sok, jeżeli nie to udka są dobre.

Podajemy z bagietka i misą sałat.



Udka z grilla przygotował mój brat Grzegorz gdy jechaliśmy nad Jezioro Międzybrodzkie które jest usytuowane u stóp góry Żar.

Wyjazd był bardzo udany, pogoda dopisała :)

Udka i skrzydełka wyszły rewelacyjne, bardzo aromatyczne.
Po całodniowym pobycie nad woda i pływaniu nie muszę chyba pisać jak mam bardzo smakowały :)

Udka z grilla z ziołami prowansalskimi i czosnkiem zgłasdzam do akcji "Kurczak na 1000 sposobów" którą prowadzi Msbella oraz do konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” który prowadzi Dorotka Bulbiak z bloga www.pozytywnakuchnia.pl.

Sponsorem nagród w tym konkursie jest firma Kühne www.kuehne.pl... z której gamy produktów wykorzystałam ocet winno-spirytusowy ziołowy http://kuehne.pl/pl/products/27/32/de... oraz strony www.grillstone.pl... oraz www.pizzastone.pl.

Lato to pora roku kiedy człowieka ciągnie na świeże powietrze, ma ochotę na grilowanie z rodziną i przyjaciółmi.

Ja bardzo lubię takie spotkania ale mam taką możliwość tylko gdy jestem u mamy w wakacje. Daletego korzystam jak tylko mogę :)





[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne