Grilowany bakłażan w cytrusowej marynacie podany z korycińskim serem z borowikami


Składniki:

4 małe bakłażany

Cytrusowa marynata :
150-200 ml oleju - ja dałam kujawski trzy ziarna
5 średnich zabków czosnku
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
30 ml octu balsamicznego
20 ml octu Kühne winno-spirytusowego ziołowego
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
odrobina cukru
szczypta soli
parę paseczków suszonego chili czerwonego - ja dałam cztery


Sposób przygotowania:

Bakłażany kroimy na plasterki grubości około 1/2 cm. Smażymy na patelni grilowej bez oleju - możemy także zrobić to na grillu.

Składniki cytrusowej marynaty łączymy razem w słoiku który następnie zakręcamy i dobrze nim trzęsiemy.

Bakłażany układamy w misce lub pojemniku i zalewamy marynatą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin by bakłażany nasiąkły i przeszły smakami marynaty.

Układamy bakłażana na talerzu a pomiędzy niego wkładamy trójkąty sera z borowikami. Podajemy z swojskim chlebem lub bagietką.



Muszę się pochwalić bo jest czym - dostałam od Olgi Smile książkę "Smak imprezy" z wspaniałą dedykacją - Olguś dziękuję bardzo za przemiłą niespodziankę.

Pierwszy przepis jaki przeczytałam był na grilowane bakłażany - akurat na nim otworzyłam książkę - więc uznałam to za dobry znak i to jest pierwsza potrawa jaką przygotowałam z tej książki.

Grilowany bakłażan jest rewelacyjny, marynata cytrusdowa jest tak pyszna ze trudno mi ją opisać słowami.
Smaki przenikają się tworząc idelaną kompozycję smakową.

Koniecznie musicie zrobić tak podane bakłażany :)
Ja podałam je z korycińskim serem z borowikami i śwojskim chlebem.

Moje bakłażany zgłaszam do akcji:
- "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia

- "Bakłażany" która prowadzi At_ria

- oraz do konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” który prowadzi Dorotka Bulbiak z bloga www.pozytywnakuchnia.pl.

Sponsorem nagród w tym konkursie jest firma Kühne www.kuehne.pl... z której gamy produktów wykorzystałam ocet winno-spirytusowy ziołowy http://kuehne.pl/pl/products/27/32/de... oraz strony www.grillstone.pl... oraz www.pizzastone.pl.




[ Drukuj ]


Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne