Grilowany bakłażan w cytrusowej marynacie podany z korycińskim serem z borowikamiSkładniki: 4 małe bakłażany Cytrusowa marynata : 150-200 ml oleju - ja dałam kujawski trzy ziarna 5 średnich zabków czosnku sok z 1/2 cytryny skórka starta z 1 cytryny 30 ml octu balsamicznego 20 ml octu Kühne winno-spirytusowego ziołowego 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii odrobina cukru szczypta soli parę paseczków suszonego chili czerwonego - ja dałam cztery |
Sposób przygotowania: Bakłażany kroimy na plasterki grubości około 1/2 cm. Smażymy na patelni grilowej bez oleju - możemy także zrobić to na grillu. Składniki cytrusowej marynaty łączymy razem w słoiku który następnie zakręcamy i dobrze nim trzęsiemy. Bakłażany układamy w misce lub pojemniku i zalewamy marynatą. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin by bakłażany nasiąkły i przeszły smakami marynaty. Układamy bakłażana na talerzu a pomiędzy niego wkładamy trójkąty sera z borowikami. Podajemy z swojskim chlebem lub bagietką. Muszę się pochwalić bo jest czym - dostałam od Olgi Smile książkę "Smak imprezy" z wspaniałą dedykacją - Olguś dziękuję bardzo za przemiłą niespodziankę. Pierwszy przepis jaki przeczytałam był na grilowane bakłażany - akurat na nim otworzyłam książkę - więc uznałam to za dobry znak i to jest pierwsza potrawa jaką przygotowałam z tej książki. Grilowany bakłażan jest rewelacyjny, marynata cytrusdowa jest tak pyszna ze trudno mi ją opisać słowami. Smaki przenikają się tworząc idelaną kompozycję smakową. Koniecznie musicie zrobić tak podane bakłażany :) Ja podałam je z korycińskim serem z borowikami i śwojskim chlebem. Moje bakłażany zgłaszam do akcji: - "Cukiniowy sierpień 2010" którą prowadzi Parmelia - "Bakłażany" która prowadzi At_ria - oraz do konkursu “Wielkie Grillowanie z Kühne” który prowadzi Dorotka Bulbiak z bloga www.pozytywnakuchnia.pl. Sponsorem nagród w tym konkursie jest firma Kühne www.kuehne.pl... z której gamy produktów wykorzystałam ocet winno-spirytusowy ziołowy http://kuehne.pl/pl/products/27/32/de... oraz strony www.grillstone.pl... oraz www.pizzastone.pl. [ Drukuj ] |
Copyright © 2008 ewelosa.pl przepisy kulinarne